Viem, čo si urobila přehled
Lucia Braunová
...aj to najhlbšie pochované klamstvo raz vypláva na povrch... Mysteriózny triler o dievčine, ktorá, napriek malým trhlinám v rodine, miluje život. Všetko sa zmení v jeden moment, kedy sa jej stane hrozivý zážitok so ženou, ktorá pripomína prízrak. Je svedkom podivných udalostí a odvtedy už nie je nič ako predtým. V istých momentoch nedokáže rozlúštiť, čo je realita a čo nočná mora. V tomto čase sa snaží dopátrať pravdy Letícia, ktorá bola pred dvadsiatimi piatimi rokmi v nesprávnu hodinu na nesprávnom mieste. Je odhodlaná zistiť, čo sa vtedy stalo. Nezastaví sa pred ničím, pretože už nemá čo stratiť. Podarí sa jej to skôr, ako ju dolapí nepriateľ? A akú dôležitú rolu hrá v tomto desivom príbehu Matilda? Alebo je to iba ďalší prelud?... celý text
Thrillery Literatura slovenská
Vydáno: 2018 , Naše vojskoOriginální název:
Viem, čo si urobila, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Viem, čo si urobila. Přihlašte se a napište ho.
No, zase jednou kniha ze které jsem pěkně zmatená a to opravdu doslova.
Kniha u které se musíte opravdu soustředit, a když se vám to povede, ani tak nemáte zaručeno že se v tom chaosu který autorka vytvořila, neztratíte.
Takových jmen a úhlů pohledů. Na můj vkus až moc. Ani jedna z postav mi nebyla nijak sympatická.
A celkově celý příběh mi přišel dost neuvěřitelný. Varování ze záhrobí, vraždy při kterých nikdy nedopadli vraha.
Do toho čtete kapitoly ze střídajících se pohledů a přemýšlíte jestli tenhle pohled je současnost nebo minulost, a pak přijdete na to že kapitola z minulosti tam nebyla ani jedna. Výborně.
Na konci vlastně zjistíte že do sebe všechno tak nějak zapadá, a všichni jsou propletení, jenže v tu chvíli vám to přijde ještě míň uvěřitelné než doposud.
První kapitola mě šíleně navnadila a čekala jsem pořádný psycho, ale místo toho jsem dostala jen pěknou dávku chaosu.
Je to škoda, ale kniha mě moc neoslovila.
(SPOILER)
"Vím co jsi udělala" je dokonalou ukázkou knihy, co měla skvělý potenciál, ale ten zůstal pohřben pod hromadou patosu. Už prolog je přepálený, autorka se snaží co nejvíce šokovat. Po dočtení jsem fakt byla naštvaná. Dvěstě stran zaplétání a rozplétání, aby pak příběh byl odhalen na pár stranách. Jenže místo očekávaného WAU efektu jsem si jen povzdechla. Co mi vadilo?
- Špatný překlad (štíhlé dlaně, třista měsíců, její krásná lebka??). Časté hrubky, podivný slovosled.
- Všechny postavy jsou jako přes kopírák, ničím se neliší. Kařdá druhý používá - zlatíčko, srdíčko, drahoušku. Často nejsou konzistentní a chovají se schizofrenně.
- Zároveň žádná postava není ani dobrá, ani špatná, kromě Helen. Která kromě toho, že je nebetyčná kráva je tak dobrá, že se jí podařilo zabít tři lidi a nikdo si nevšiml, žije si svůj poklidný život.
- Autorka se moc moc snaží o napětí, jenže časem se z toho stává změť náznaků a až do závěrečného odhalení čtenář nedostane ani drobky.
- Proč tam sakra byla ta duchařská linka? Absolutně se to tam nehodilo. Navíc ten dovětek - duch byl už unavený celou tou situací? WTF.
- Tolik vaty by jeden nedostal ani na pouti. Hádky mezi únoscem a Laurou a hádky mezi Helen a dcerami byly jak kdyby se použilo Ctrl+C a Ctrl+V.
- Časem se očividně začala ztrácet i autorka. V čase i počasí.
- Ten epilog? To snad ne. Autorka si nejspíše nechala otevřená vrátka pro další díl, ale jde jen o snůšku blbostí, které konec zabily.
Abych nebyla jen kritická, tak ten námět je fakt suprový a konec jsem nečekala do poslední chvíle. Zároveň byly parádní pohledy více postav. Kdyby se odstranila duchařina a na knize se máklo, vznikl by mrazivý thriller. Takhle musím hodnotit 2/5*.
Knižní novinky (13. týden)
22.03.2020
Kniha Viem, čo si urobila v seznamech
2016 | V zajatí vášne |
2017 | V zajatí strachu |
2015 | Desivé odhalenie |
2022 | Všechno, na čem záleží |
2014 | Nič krajšie už nepríde |
Kniha mě docela nalákala,ale bohužel jsem byla zklamaná