Vieš, že mi chýbaš? přehled
Estelle Maskame
Strhujúci tretí diel bestsellerovej série, ktorá sa vo Veľkej Británii zaradila do rebríčka piatich najlepších young adult kníh všetkých čias Prešiel už rok odvtedy, čo Eden naposledy hovorila s Tylerom. Rok, odkedy vyšli s pravdou von, oznámili svoj vzťah rodine a on ju potom úplne nepochopiteľne opustil. Štúdium v Chicagu ju priviedlo na iné myšlienky a pomohlo jej aspoň trošku zabudnúť a pohnúť sa ďalej. Teraz sa vracia na leto domov. No nielen ona. Tyler prichádza tiež. Eden už nechce otvárať staré rany, ale toľko otázok je nevysvetlených! Dozvie sa konečne, prečo Tyler odišiel? Majú po tom všetkom ešte šancu na normálny vzťah?... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2020 , CooBooOriginální název:
Did I Mention I Miss You?, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vieš, že mi chýbaš?. Přihlašte se a napište ho.
" Ty nejsi ubožák," vzlyknu. Jestli je tu někdo ubožák, jsem to já. To já mu teď brečím na rameni. To já nedokážu odolat zmrzlině na mole. To já počítám dny , jak jdou jeden za druhým, a to mě se uleví, když uplynou, místo abych dělala něco, čím bych je vylepšila. Proto Tylera tolik obdivuji. Má v sobě odvahu něco změnit. Přestěhoval se do jiného města, šel na terapii, mluvil s svým tátou, má svůj vlastní byt. Kdyby chodil jako tělo bez duše, nic z toho by se nestalo.
Dospěl, bylo to neskutečných několik let, obrovské změny. Ale dokázal to. Bolelo to, ale stálo to za to.
Popisy a detaily měst v celé sérii jsou famozní. Poklona autorce, nebylo to jen plytké zasazení příběhu do nějakého prostředí. Opravdu si užijete NY, Santa Monicu i Portland.
Za mě dost poučná série i pro nás dospělé. Jak hledat důvody, proč to s mladými nevzdávat. A pro mladé ... že pokud chcete, tak to změnit jde, jen chtít tu změnu udělat, i když to sakra bolí.
Série mi zůstane k knihovně. Ještě mi zbývá přečíst Tylerovo vyprávění.
Celá série se mi vryla pod kůži. V prvním díle se Tyler choval jako vůl, v druhém Eden občas jako kráva a ve třetím? Vše odpuštěno. Krásné zakončení série, všechno dávalo smysl, oba se hodně posunuli, z puberťáků se stali vyzrálí mladí lidi, kteří to rozhodně neměli jednoduché.
Bylo tu docela dost postav (přátelé, rodina), jejichž vztahy byly skvěle vykresleny. Oceňuji, že ke konci se autorka nesnažila napravit vše na sílu, že ne všichni si všechno odpustili (Jamie, Dean). O tátovi Eden snad nemá smysl se ani zmiňovat. Zato mámy byly přesně takové, jaké mámy mají být. Bezpodmínečně milující.
Znovu musím ocenit popisy měst. Autorka je sice ze Skotska, ale stoprocentně musela ve všech třech amerických městech žít, protože takhle je popsat nemůže nikdo, kdo k nim nemá osobní vztah.
Tohle vše dohromady dává krásný, poutavý a inspirativní příběh pro mladé.
Knižní novinky (5. týden)
26.01.2020
Knižní novinky (30. července - 12. srpna)
30.07.2018
„Když ti na někom záleží, chceš, aby se cítil líp. To děláš, když někoho miluješ. (Eden)“
„Když je člověk mladý, všechno mu připadá jako konec světa. Ale když se pak ohlédne zpátky, není to tak.“
Kniha Vieš, že mi chýbaš? v seznamech
v Přečtených | 1 021x |
první láska rodinné vztahy kamarádi pro dospívající mládež (young adult) Florida nevlastní sourozenci
2017 | Víš, že tě miluju? |
2018 | Víš, že tě potřebuju? |
2018 | Víš, že mi chybíš? |
2019 | Vím, že tě chci |
2022 | Někdo jako ty |
„Ľudia robia iba veci, pri ktorých im zostala aspoň iskierka nádeje. Keď ti totiž na niekom záleží, poviem, „chceš, aby sa cítil lepšie. To robíš, keď niekoho miluješ.
Toto bol záverečný diel trilógie, Viem, že ťa chcem, ak nerátam štvrtú časť, ktorá je takou bonusovou knihou z pohľadu Tylera.
Neviem ako to autorka robí, ale každý ďalší diel je lepší než ten predchádzajúci. Keď sa spätne zamyslím, tak ozaj je ten prvý diel oproti týmto ďalším najslabší. Ak teda ste fanúšikovia takýchto žánrov a začnete prvým dielom, určite pokračujte, pretože neoľutujete, to vám zaručujem.
Opäť úžasný diel, ktorý nás tentokrát zavedie aj do samotného Portlandu či prostredia Santa Monicy, ktoré budete chcieť navštíviť.
V tejto časti sa už máme možnosť podozvedať pointu vecí, takže nám bude do seba všetko krásne zapadať.
Čo sa mi tiež na tejto trilógii páčilo bolo, že bola dosť poučná. Pre dospelých ako hľadať dôvody, prečo to s mladými nevzdať a pre mladých, že všetko sa dá zmeniť, keď sa chce.
Tyler a Eden mi budú chýbať. Zamilovala som si ich od samého začiatku.
Knihy určite odporúčam!