Víno a čáry přehled
Luanne G. Smith
Víno a čáry série
1. díl
Zaklít čarodějku se nevyplácí Mladé čarodějce Eleně se po sedmi letech podařilo osvobodit z moci zlé kletby a vrátila se domů na vinici v údolí Chanceaux. Tam však zjistila, že za dobu její nepřítomnosti se spousta věcí změnila. Vinici převzal bývalý právník z velkého města, který odmítá staré ověřené metody i kouzla a snaží se řídit vědou a rozumem. Podaří se Eleně odhalit, kdo stojí za jejím prokletím? Dokáže novému majiteli vinice, jak moc se mýlí a jak je pro něj důležitá? Ukáže se, kdo má na svědomí mrtvá zvířata, která už se nějakou dobu objevují po celém údolí?... celý text
Literatura světová Fantasy Dívčí romány
Vydáno: 2021 , CosmopolisOriginální název:
The Vine Witch, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Víno a čáry. Přihlašte se a napište ho.
Predstavte si, že kráčate ulicou a do nosa vám udrie vôňa čerstvo upečeného chleba. Z neďalekej kaviarne cítite arómu čerstvo zomletej kávy, ktorá vás volá dať si jednu šálku. Za rohom vás láka vôňa horúceho čokoládového koláča a v ústach ešte stále cítite chuť lahodného vína, ktoré ste pred chvíľou pili. V duchu vzdávate poklonu všetkým kuchárom, za ich umenie, ale čo ak je všetko inak? Čo ak za každou chuťou a vôňou nie je len kuchárske umenie, ale niečo tajomné, magické? Niečo poznačené rukou čarodejnice...
Jedna takáto čarodejnica sa po siedmich rokoch dostane zo zakliatia a rozhodne sa pomstiť tomu, kto jej to spôsobil. Na mieste, kde vyrastala a kde sa učila vinárskemu čarodejníckemu remeslu, nájde nového majiteľa a vinohrad, ktorému sa napriek snahe jej grand-mère vôbec nedarí. Napriek rozdielnym názorom sa rozhodne Elena spolupracovať s Jeanom-Paulom a vinohrad zachrániť.
Toto všetko je skvelý základ pre vytvorenie romantického príbehu. Lenže ak ma v tejto knihe niečo prekvapilo, bol to práve fakt, že romantiky je tam minimálne a skôr ide o detektívny príbeh, ktorý spája mágiu a prostredie francúzskych viníc. Keďže ma čarodejnice, čarovanie a mágia veľmi zaujímajú, v kombinácii s vínom som si tento príbeh naozaj užila. Páčilo sa mi, ako boli prepojené reálne vinárske postupy s čarodejníctvom. Vysvetlenie, prečo sú niektoré veci považované za mágiu - na príklade syra (malinká časť je v citátoch), bolo veľmi zaujímavé. Bylinkárstvo a tvorba elixírov bolo ďalším milým doplnkom príbehu v knihe.
Samotné pátranie a rozuzlenie nie je prevratné, je celkom predvídateľné, ale všetky vyššie spomínané veci mi to vynahradili a celkom ma bavilo. Trochu viac by som ocenila vyzdvihnutie romantickej linky príbehu a Jean-Paul dostal príliš málo priestoru. Ale chápem, že príbeh nebol o ňom.
Čo mi vadilo, bola stavba a rytmus viet. Možno to bolo spôsobené prekladom, ale dosť som s tým bojovala, čo mi znížilo celkový dojem z príbehu..
Napriek nedostatkom je Víno a čary a pútavým príbehom, ktorý vás vtiahne do svojho sveta a stojí za to si ho prečítať. Je ideálny pre milovníkov mágie, tajomstiev a vína.
Magický svět čarodějek, které žijí od pradávna mezi lidmi. Příběh se odehrává za začátku minulého století, které je plné nových objevů a vynálezů a moderní lidé už na kouzla přestávají věřit.
Elena je vinná čarodějka, které se podaří po sedmi letech zlomit kletbu a vrátit se domů na vinice. Bohužel je už nevlastní její "rodina", ale právník z velkého města, který si myslí, že se jeho vínu nedaří z důvodů jeho nezkušenosti. Netuší, že stojí proti magii. Dokáže se podívat na svět i očima Eleny?
Byl to příjemný, jednoduchý příběh se zajímavým magickým světem ve světě smrtelníků. Možná by mohly být zajímavé i další díly o Yvette a Sidře.
Knižní novinky (8. týden)
21.02.2021
Kniha Víno a čáry v seznamech
(SPOILER) Bylinkářství a ezoterika podané tím stylem že to dává smysl. Předvídatelné, ale milé a roztomilé. Knížka se hezky četla, odehrává se Francii, takže zase neco originálního. Byla jsem ve špatném životním období, takže jsem tomu byla ochotna dopustit nedostatky, které ta knížka určitě ma. Četla jsem i další dva díly, které u nás nevyšly, ale upřímně to ani nevadí, příběh Eleny je v nich druhotný. 2 a 3 díl se zaměřují na ty dvě čarodějky, se kterými byla Elena ve vězení, až v těch dalších dílech je ale rozpracováno, že ony vlastně nejsou čarodějky a to se mi moc nelíbilo.
2 je te čarodějce, co jezdila s cirkusem (už nevím jméno); hledá svoje pravé rodiče a nakonec zjistí že je to napůl víla, vnučka Oberona a Titanie; docela dobre, ale ne tak jako první díl
3 dil je o dzince která byla obviněna z vraždy svého manžela, ale nakonec zjistíme, že vlastně žije... tenhle dil mě extrémně nebavil, ta serie má sestupnou tendenci