Jak jel Vítek do Prahy přehled
Bohumil Říha
Příběh venkovského chlapce, který jede na prázdniny do Prahy.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jak jel Vítek do Prahy. Přihlašte se a napište ho.
Jak jel Vítek do Prahy je jeden z titulů, které jsem moc ráda četla v dětství a ke kterému se ráda jednou za uherský rok vracím. Jasně, je to pro ty nejmenší, mně jako dospělé čtenářce ten obsah nic moc už nedává. Ale vyvolává to ve mně nostalgii a velmi příjemné pocity návratu do dětství, kdy byla spousta věcí snadných a bezproblémových.
Milé krátké epizody z Vítkova pobytu v Praze, příjemný jednoduchý styl psaní, místy se člověk i pobaví. Asi spousta z nás v dětství chtěla si ze zoologické zahrady odnést s sebou domů nějaké zvířátko - jako Vítek. To mi přišlo kouzelné. A moje vydání je navíc obohacené o krásné ilustrace Adolfa Borna.
Krásná knížka mého dětství s nádhernými ilustracemi. Měla jsem starší vydání než je toto z roku 1992 a každopádně mělo mnohem hezčí obálku. I uvnitř byla knížka krásně ilustrovaná obrázky, co zrovna Vítek dělá a do jaké se dostal situace. Uvízl mi v paměti například obrázek, jak Vítek seděl v kupé se starou babičkou, co vezla na klíně košík s husou. Pro menší děti jako začínající čtenáře je právě takový typ knihy ideálním začátkem k tomu, aby si našel cestu ke čtení jako celoživotní zálibě. Alespoň u mě to tak bylo.
Kniha Jak jel Vítek do Prahy v seznamech
Praha prázdniny dětská dobrodružství příběhy o dětech
1957 | O letadélku Káněti |
1977 | Přede mnou poklekni |
1986 | Vítek |
1984 | Dětská encyklopedie |
1976 | Velká obrázková knížka pro malé děti |
Milé vyprávění o cestě prvňáčka Vítka z Libice nad Cidlinou do Prahy za tetou na podzimní prázdniny. Knížku nám v dětství četla máma, nyní jsem ji četla svému předškolákovi. Pro malé čtenáře jsou přívětivé krátké kapitoly a nekomplikovaný jazyk i děj. Líbí se mi také, že se děti seznámí s několika místy v Praze, které by je mohly zajímat při jejich vlastní návštěvě (Národní divadlo, ZOO...). Moc hezké čtení, které zaujme i dnešní malé čtenáře nebo posluchače.