Vítězství v Barmě přehled

Vítězství v Barmě
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234151/bmid_vitezstvi-v-barme-vOk-234151.jpg 3 4 4

Během druhé světové války se romantická krajina Barmy stala kulisou těžkých americko-japonských bojů. Autor se zabývá měsíci největších bojů v období od března 1944 do května roku 1945, kdy byli Japonci z Barmy definitivně vytlačeni. Popisuje všechny důležité střety obou armád, stejně jako se detailně věnuje popisu zázemí všech zúčastněných vojsk a rozboru politické situace té doby. Pro českého čtenáře bude tato publikace zajímavá již proto, že tyto události byly donedávna považovány za tzv. zapomenutou válku, ale i proto, že autor využívá pamětí přímých účastníků bojů.... celý text

Válečné Literatura naučná Historie
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Burma victory, 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vítězství v Barmě. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

PeterRainhard
09.04.2024 2 z 5

Nakolik mě paměť neklame, navzdory lichotivé anotaci se jedná spíše o slabší příklad válečné literatury faktu.

Jde o poměrně povrchní popis událostí v Barmě, víceméně kompilovaný z povícero sekundárních zdrojů, přičemž se opírá v podstatě hlavně o vzpomínky gen. Slima (Defeat unto Victory, London: Casell 1972).
Schází vhled do strategické situace, význam bojiště, objasnění příčin, ze kterých ještě v r. 1944 mohli Japonci reálně držet inciativu; takřka nic se nedozvíme o leteckých operacích, roli jednotek čínských, ale také například těch indických, bojujících naopak na straně Japonců.
Jakžtakž jsou popsané boje o Kohimu a Imphál, ale decentně jsou zamlčené předchozí opakované neúspěchy velmi silných britských imperiálních jednotek proti početně a zejména materiálně slabšímu, ale houževnatému a zdatnému soupeři.
Ostatně v knize zcela schází pohled japonské strany - což je ovšem častý problém jinak kvalitně zpracovaných monografií anglo-americké provenience.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vítězství v Barmě v seznamech

v Přečtených8x
v Knihotéce14x
v Chystám se číst2x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Barma válka s Japonskem Jihovýchodní Asie

Autorovy knížky

David Rooney
anglická
1995  60%Vítězství v Barmě
Skrýt reklamy