Mrtvá budoucnost přehled
Veronika Martinková
Vítková & Winkler série
< 5. díl
Kapitán David Winkler čelí obvinění z vraždy, a je proto postaven mimo službu. Nyní se za pomoci kolegů a rodiny snaží prokázat svou nevinu. Během tohoto pátrání se zaplete do násilné smrti podnikatele. Podaří se mu odhalit vraha i přesto, že již není příslušníkem policejního sboru?
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mrtvá budoucnost. Přihlašte se a napište ho.
tenáři KNIŽNÍCH SÉRIÍ ten pocit, kdy zamáčknou slzu nad poslední stránkou a se zmatkem v hlavě a nespočtem nezodpovězených otázek netrpělivě odpočítávají dny/týdny/roky do vydání dalšího dílu.
@veronikamartinkova je v tomto případě jedinečná. Na nový díl ze série Vítková & Winkler jsem čekala JEN něco málo přes půl roku. Nic to nemění na tom, že kruh není uzavřen a jsem opět ve fázi čekání, tentokrát na 6. díl ze série. S Hanou a Davidem se prostě odmítám rozloučit.
Pátý díl s názvem Mrtvá budoucnost zdobí nádherná obálka v tyrkysovo-bronzovém provedení a vnitřní černobílé uspořádání. To jsem si tak oblíbila v předchozích dílech a stejně tak střídání kapitol z pohledů hlavních hrdinů. V některých případech to čtenářům vysvětluje jejich motivy jednání. Ty mají za následek často nechtěné situace, jejíchž hlavní příčinou je CHYBĚJÍCÍ KOMUNIKACE v jejich vztahu. To čtenáři šílí….
David je postaven mimo službu a snaží se očistit z obvinění ze 3 vražd. Hana je v radostném očekávání, ale nemá šanci sdílet svou radost s Davidem. Oba, jak název knihy napovídá, mají pochopitelné obavy z budoucnosti. Kdo tahá za nitky a chce vidět Davida ve vězení Kdo ovlivňuje Hanu a Davidova syna
Na scéně dostává poprvé více prostoru Davidův otec a s ním i střípky z minulosti. Perfektně jsou v příběhu popsané konexe a jejich vlivy nejen u policie, ale i u soudu a v politice. Děsivé
Svižné tempo děje, velká dávka napětí a sršící emoce u všech zúčastněných a žánr se přibližuje více k thrilleru. Autorka nenechala čtenáře vůbec vydechnout, kniha má spád, kapitoly jsou plné zvratů a konečně přináší chybějící odpovědi. Rozplétá tak krimi linku, která se táhne vlastně celou sérií. Uspokojí však konec čtenáře?
“Bylo ale možné prokázat něčí nevinu, pokud se někdo jiný snažil urputně prokázat jeho vinu?
A zase tu máme Hanu a Davida, dva policejní vyšetřovatele, kteří jsou partneři také v soukromém životě. V tomto díle je hlavním tématem prokázání neviny vraždy, kterou měl údajně David spáchat. Jak se zdá, důkazů v jeho neprospěch je ale víc než dost.
Velkou roli hraje tentokrát Davidův otec Štefan, se kterým už spoustu let nemluví. Štefan je dost úspěšný manipulátor a ne zrovna férový hráč. A navíc je bohatý a jeho prsty sahají hodně daleko.
David je pořád stejný - řeší si věci po svém a ani Haně, coby své přítelkyni, se nesvěří. A přitom by mu tak ráda pomohla. Je čím dál tím víc nervóznější, ze všeho unavený a chová se často neurvale, dokonce i vůči Haně. Divila jsem, že se na něj už nevykašlala.
Děsilo mě, jak v knize fungovalo podplácení a ještě víc, že vlastně to samé může klidně probíhat i v reálném světě - radši snad nevědět.
I tento díl je čtivý od začátku do konce. Opět je tu spoustu napětí, akčních, i vypjatých situací, ale taky emocí, nepochopení a snad i naděje ve správný konec. Jen tedy těch jmen bylo na mě chvílemi až dost.
Mě ti dva prostě baví, i když tedy David je dost často na ránu. Na druhou stranu by pro svoje blízké obětoval svůj život.
Tahle celá série je moc povedená a doporučuji všem, kdo má rád napětí a nějakou tu akci.
Šarlatový závoj, Hrob na kopci a další knižní novinky (32. týden)
04.08.2024
Kniha Mrtvá budoucnost v seznamech
2022 | Podíl viny |
2023 | Vina a trest |
2023 | Odsouzen k smrti |
2023 | Živá minulost |
2024 | Mrtvá budoucnost |
Sérii s Daviem a Hanou mám opravdu ráda, těším se na nové díly, které pak přečtu až moc rychle. Ale tento mi úplně nesedl. Asi je to hlavně tím, že se v knize dost řešila nekomunikace jednotlivých postav, soudní spor, ke kterému muselo dojít, a detektivní příběh, se, dle mého, knihou jen tak mihl... Davidovo jednání na střelnici úplně nechápu, když se jindy chová dost paranoidně. Hana zapomněla, co ji její nadřízený vyprávěl o Davidově otci v (asi) druhém díle. A od minulého dílu mi bylo celkem jasné, kdo tahá za nitky... Nicméně stejně se těším na další díl Davida s Hanou, protože i když jeden z nich si jednou odjel odpočinout do Norska od problémů, mám pocit, že stejně tak druhý se z ciziny vrátí, protože za ty roky bez sebe a i policejní práce vlastně žít moc neumí.