Vizita přehled
Adolf Branald
Román Vizita - nejzralejší a nejúspěšnější dílo známého českého prozaika Adolfa Branalda - zavádí čtenáře do barvitého prostředí okresní nemocnice. Na pozadí jejího běžného pracovního chodu se rozvíjejí dramatické i zdánlivě všední osudy lekářů, ošetřovatelek a pacientů; profesionální a soukromé konflikty a okamžiky nejhlubšího lidského osamění a úzkosti se střídají s hřejivými chvílemi vzájemné sounáležitosti člověka s člověkem.... V pestrém detailně odpozorovaném kaleidoskopu nemocničních dnů vystupuje do popředí příběh tragikomického bacilonosiče Prepsla, jeho spolupacienta těžce zkoušeného Otecka, a nezlomné po prostém štěstí toužící ošetřovatelky Marie. Zejména jejich prostřednictvím protestuje autor proti lidské lhostejnosti, ale současně odkrývá optimismus a ryzí cit skrytý v obyčejných spoluobyvatelích našeho světa. Vizita, stojící na pomezí románu a reportáže, umělecké fikce a literatury faktu, e mimořádně zapsala do širokého povědomí i svým filmovým zpracováním.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vizita. Přihlašte se a napište ho.
Románům z nemocničního prostředí jsem se vždy raději vyhýbala. Tento je vyjímka. Adolf Branald je můj milovaný spisovatel a v této knihze s pečlivostí sobě vlastní velmi dobře vystihl atmosféru a prostředí v tehdejším zdravotnictví. Nezapomenutelný je i film Pozor, vizita.
Kniha Vizita v seznamech
lékařské prostředí zfilmováno nemocnice, špitály romány
1955 | Dědeček automobil |
2006 | Vandrovali vandrovníci |
1968 | Stříbrná paruka |
1967 | Vizita |
1959 | Král železnic |
Humorným způsobem napsaný román z nemocničního prostředí. Hlavním hrdinou je bacilonosič Prepsl. Přes závažný námět se kniha velice dobře čte a je napsaná jednoduchým a citlivým slohem. Mohu doporučit. Za zmínku stojí také filmové zpracování, kde se hlavní úlohy mistrovsky zhostil Rudolf Hrušínský.