Vladárka v súkromí: manželstvo, materstvo a móda Márie Terézie přehled
Hannes Etzlstorfer
Vladárka Mária Terézia bola veľmi usilovná pisateľka listov – pravidelne udržiavala pracovnú korešpondenciu, písala si so svojimi deťmi i s dámami zo spoločnosti. V korešpondencii sa zdôverovala so všetkým, čo ju trápilo, čo ju zamestnávalo ako panovníčku aj ako ženu, manželku a matku. I napriek protokolu a etikete sa v listoch prejavovala ako šťastná, nahnevaná, rozčarovaná, sklamaná, ako skutočná žena. Možno aj v tom spočíva tajomstvo jej neutíchajúcej popularity – vedela byť sebakritická a sebaironická, a umožnila tak čitateľom cez humorné epizódy a malé drámy na habsburskom dvore (tehotenstvo, výchova detí, dvorná zábava, móda, vzťah k cirkvi) spoznať svoju ľudskú stránku. Vládla v prelomovom období a jej korešpondencia poskytuje prehľad o politických, náboženských a iných spoločenských udalostiach, jej komentovanie rodinných udalostí, módy i problémov cirkvi. Kniha o súkromnom živote Márie Terézie sa vo viacerých bodoch líši od toho, čo bolo dosiaľ o Márii Terézii napísané a čo o nej alebo o jej deťoch vyšlo v preklade do slovenčiny. Dozvieme sa, ako chápala lásku, manželstvo, rodinu, ako prebiehal jej všedný deň v manželstve a v rodinnom kruhu.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2009 , Ikar (SK)Originální název:
Maria Theresia, Kinder, Kirche & Korsett, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vladárka v súkromí: manželstvo, materstvo a móda Márie Terézie. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavý, osobní pohled do života Marie Terezie mě překvapil, ale je bohužel sepsán tak trochu nudně..
Kniha je podle mě špatně pojmenovaná, protože rozhodně nepojednává jen o soukromí Marie Terezie, jak jsem se bláhově těšila. Naopak na nějaké intimní detaily je dost chudá. Zajímalo by mě třeba téma hygieny, těhotenství, porodů, tloušťky Marie Terezie, taky mi chybělo něco o její nenávisti k prostitutkám. Tohle je prostě jen životopis, nezachází do těch zajímavých podrobností. Místy mě to bavilo, místy ne (prostě jsem čekala na nějaké ty soukromé záležitosti, ale moc jsem se nedočkala).
Kniha Vladárka v súkromí: manželstvo, materstvo a móda Márie Terézie v seznamech
18. století Habsburkové Marie Terezie, královna, 1717-1780 královny dějiny Evropy významné ženy
Mě se knížky z této edice většinou velmi líbí a tady tato není výjimkou, jen mi přišlo líto, jak Marie Terezie měla zaškatulkované své děti na lepší a horší. A dcerám nedopřála lásku byť si sama brala manžela z lásky.