Vlastní životopis přehled
Bernard Bolzano
Autobiografie českého matematika, logika, filozofa, sociálního myslitele a profesora teologie na Univerzitě Karlově představuje pohled do učencova nitra a je jeho osobním vyznáním. K překladu pořízenému podle Feslova vydání z r. 1836 je připojen Bolzanův vlastní dodatek k životopisu, psaný ve třetí osobě. Přel., vysvětl., ediční pozn. a doslov Bolzanův odkaz naps. Marie Pavlíková. Jako frontispice výřez z oleje Františka Horčičky z let 1824–1825. Vychází k 200. výročí narození Bernarda Bolzana... celý text
Biografie a memoáry
Vydáno: 1981 , OdeonOriginální název:
Lebensbeschreibung des Dr. B. Bolzano, 1836
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vlastní životopis. Přihlašte se a napište ho.
Úžasná kniha, kterou jsem objevila šťastnou náhodou v knihovničce hotelové čajovny.
Bolzano pro mě byl jen jméno, matematika, nekonečno, pobyt v Praze, více jsem o něm nevěděla.
Svůj životopis napsal prostě, nevyzdvihoval se, a přeci by mohl.
Knihu doplňují výborně vysvětlivky, ediční poznámka a doslov.
Budu se k ní ráda vracet.
První knížečka, kterou jsem od Bolzana četla. Později jsem se na téma bolzanovců zaměřila odborně a napsala jsem o něm dvě kvalifikační práce a další texty, tohle ale bylo úplně první seznámení s osobností pražského myslitele... a láska na první pohled. :)
Vyprávění, sepsané pro Annu Hoffmannovou a Vlastenecké museum, je líbezné, upřímné a citlivé. Mimořádný zážitek, setkání s člověkem velkého ducha.
Kdybych byla nucena narychlo emigrovat, tuhle knížečku beru s sebou, a nejen proto, že je kapesního formátu.
Kniha Vlastní životopis v seznamech
životopisy, biografie matematici autobiografické prvky Bernard Bolzano, 1781-1848
1952 | O nejlepším státě |
1963 | Paradoxy nekonečna |