Volha (2023) | Databáze knih

Volha přehled

Volha
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515877/bmid_volha-Vvk-515877.jpg 4 84 84

Volha je románem o televizi, s níž má autor, který v ní pracoval přes čtyřicet let, bohaté zkušenosti. Z vyprávění hlavní postavy – řidiče volhy, „panského kočího“ Standy Pekárka zde postupně vyvstává zvláštní svět tohoto podniku, stojícího jakožto nástroj ideologického působení v popředí zájmu každého režimu. Zajímavý a zábavný román, napsaný neobyčejně bizarním, přesně odposlechnutým jazykem, lze číst jako svéráznou historii československé televize a najdete zde i řadu „historek z natáčení“. Současně je však portrétem svého hlavního hrdiny, člověka, zajímajícího se pouze o ženské a fotbal, omezeného egocentrika, který ovšem vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků, jak si nakrást benzín, zfalšovat počet ujetých kilometrů, podvést manželku. Logicky se pak stává rovněž spolupracovníkem StB (s krycím jménem Volha), který bez jakýchkoliv výčitek svědomí donáší na všechny a všechno. Karel Hynie s hořkým humorem sleduje jeho osud i po sametové revoluci a shledává, že se Pekárkova přizpůsobivá a sobecká povaha dobře uplatní vlastně kdykoliv. Volha vyšla v prvním vydání v listopadu 2008. Česká televize podle ní natočila pětidílný stejnojmenný seriál, který měl premiéru v dubnu 2023.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Volha. Přihlašte se a napište ho.

Phyl
26.01.2025 5 z 5

AK
Tak hele, voe! Důležitý je hlavně to ryto voe. A taky nějaká ta píchačka. Voe. Ojebávat co se dá a koho de dá. Se hlavně nedívat na zbytek toho lidu, voe. Hrabat si pro sebe voe. Každý vlastní píseček, pokud mi na tom cizím nebude lépe voe. To pak zase musíš použít těch ostré lokty voe. S nikým se nesrat voe. A pak zase někoho vopíchat voe. Vždycky to je vo tom mrdu a vymrdávání voe. Tak to prostě je voe. Česká společnost v kostce voe.

Kackac77
10.01.2025 2 z 5

Knihu jsem poslouchala v audio podobě. Hodně jsem přemýšlela, jak to mám hodnotit. U knížek mám ráda, když ve mě vyvolávají nějaké pocity. No tady se to povedlo, skoro celou dobu jsem byla s prominutím nasraná. Všechny hnusné české vlastnosti se nakumulovaly do této knížky. Hlavní postava je spojením totální tuposti a debility, vyniká hlavně absolutní absencí morálky. Všechny ty komunistické nešvary - kšeftování, zlodějiny, nechutné chování k ženám, bonzování, udávání, .... i když spousta té české "malosti" přetrvává dodnes. Věřím, že nejsme, ani jsme nebyli jenom toto - vychcané nemorální hovada.
Na druhou stranu autor popsal tu dobu dost věrně, bohužel. Jinak, kromě popsání poměrů v předrevolučním Československu, nevím, co vlastně ta kniha měla tady zanechat. Ve mně teda nic.
Hvězdičku přidávám za skvělou interpretaci Kryštova Hádka.

m2056
22.08.2024 4 z 5

Kniha se skvěle čte jen někdy příběh poskočil do předu a zase se vrátí. Jinak skvělá kniha o člověku který chtěl si život trochu užít a v klidu přežít vždycky šlo tak trochu o peníze a vždycky o ně půjde. Kniha je o hodně lepší než serial.

Kniha Volha v seznamech

v Mé knihovně57x