Vongozero přehled
Jana Vagnerová
Vongozero série
1. díl
Rusko sužuje epidémia. Poslednou nádejou je zamrznuté Vongozero. Čo sa stane, ak raz obrovské územie Ruska zasiahne epidémia vírusu, proti ktorému neexistuje vakcína? Do karantény sa najprv dostane trinásťmiliónová metropola Moskva, a potom krajinu ovládne ťažká, smrteľná choroba. Aňa, ktorá s rodinou žije neďaleko mesta, sa márne pokúsi odviesť z uzavretej štvrte matku. Náhla smrť matky aj ďalších Moskovčanov predznamenáva začiatok novodobej apokalypsy. Hŕstka ľudí vrátane Aninej rodiny sa rozhodne zachrániť útekom na ostrovček jazera Vongozero, ukrytý v severskej tajge. Pôvodne plánovaná dvojdňová cesta autami sa zmení na dvanásťdňové zúfalé putovanie so smrťou v pätách. Uprostred chaosu hŕstka obyčajných ľudí bez zvláštneho vybavenia bojuje o život, vzdoruje panike a rabovaniu. V každom okamihu sa musia rozhodovať tak, aby prežili a zoči-voči obrovskej tragédii nestratili ľudskosť. Už niet nijakých záruk, nijakej obrany, nijakej pravdy – okrem tej, ktorá umožní prežiť... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vongozero. Přihlašte se a napište ho.
Ano, na jednu stranu oceňuji, že se autorka drží hodně při zemi, co se týče nějaké brutality, protože co si budeme povídat, asi bychom si po vypuknutí pandemie nešli hned vystřílet mozky z hlavy nebo se nezačali požírat navzájem, na druhou stranu pokud si chci přečíst apokalyptický thriller, tohle úplně není to, co očekávám a co chci. Slovo thriller mi v tomto případě přijde hodně nadnesené a knihu bych nazvala spíše rodinným/psychologickým dramatem, protože spíše než na pandemii samotnou se soustředí na vztahy mezi hlavními aktéry. To by nutně nemusela být špatná věc, naopak bylo zajímavé sledovat jejich dynamiku a jak musí všichni i přes to, že se (logicky) nemají zrovna v lásce, nějakým způsobem spolupracovat, kdyby to ale nebyla jediná věc, kterou sledujeme. Celou dobu jsem čekala, kdy se něco zvrtne, ale když žádná závažná událost nepřijde ani po přečtení poloviny knihy, tak už se přeci jen začnete trošku nudit. A kdybych věděla, že žádný zvrat nepřijde nikdy, pravděpodobně bych se do knihy vůbec nepouštěla. Psychologie postav je dobrá, ale na tom apokalyptický thriller tak úplně nepostavíte.
Seriál doporučuji velmi, knihu bych v tom množství skvělých apo a postapo knih klidně vynechala.
Knížku jsem si přečetla až po shlédnutí seriálu na Netflixu a musím uznat, že je fakt dobrá, psychologie postav, jak se chovají, jejich zoufalství, dobře napsané.
Kniha Vongozero v seznamech
Začiatok knihy mi prišiel ako u nás počas korony, nikde nič len sem tam niekto chorý a potom zrazu zakaz vychádzania, rúška, uzavreté mesta, takze som sa vedela vžiť do hlavných postáv.
No zatial čo u nas korona neprepujla v smrtiacu pandemiu, kde sa vypalovali celé mestá tu to tak bolo, panika, rabovanie, strielanie a bezhlavy útek.
Rodinu, ktorá je hlavnou linkou v tejto knihe tvorí manželský pár zo synom, po vypuknutí ich navštívi otec manžela donúti ich sa zbaliť a odísť z mesta. Po tom čo napadnú ich susedov zbalia aj tých a idu. Cieľ je jasný ale dokážu na jeden raz prejsť celú cestu bez problémov a bez úhony?
Kniha bola výborná a hoci sa celá odohrávala na ich ceste nedalo sa odtrhnúť a len som tŕpla čo ešte? ako? zvládnu to?
určite tuto knihu veľmi odporúčam