Vranská přehled

Vranská
https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86108/bmid_vranska-86108.jpg 4 23 23

Případ vraždy Slovenky Otylie Vranské, prostitutky, žijící v Praze, která byla bestiálně zavražděna a vražda nebyla nikdy objasněna.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vranská. Přihlašte se a napište ho.

LukasB.453
25.10.2024 4 z 5

pěkná detektivka se skutečným příběhem a trochou fikce nakonec. je to vlastně nefér, když pak díky (nebo kvůli?) pokriku ve vědě a průniku nových poznatků do kriminalistiky po devadesáti letech případ došetří a dobrou knihu s pěkně vyfabulovanou pointou to zabije.

a knize vděčím že mě upozornila na Lessinga (toho zavražděného v Mariánských lázních, ne básníka 18. století).

hoceli
19.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Příběh Otýlie Vránské lze považovat za jeden z největších případů naší historie. Brutalita, způsob či samotné vyšetřování utkvělo v hlavě několika lidem či vyšetřovatelům, kteří se snažili, i přes horší vyšetřovací možnosti, najít a usvědčit vraha této nebohé dívky. Několik desítek let byl viník neznámý, až do roku 2023 kdy byl tento případ (na 80%) objasněn.
Autor této knihy se skrze zapáleného novináře snaží čtenáři předložit několik možných pachatelů či motivů, které mohli vést k tak brutálnímu činu. I když pachatel je již v současnosti znám, čtení této knihy Vás může přivést i na jiné teorie nad kterými se jistě pozastavíte.
Tuto knihu doporučuji! Dovede čtenáře k jistému zamyšlení a umožní nahlédnout do novinářské a vyšetřovatelské práce v první polovině 20. století.

Tarantin
01.05.2020 4 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Bavilo mě projít si lokály, kam chodila Otylka. Byl jsem se podívat i na opuštěném bohnickém hřbitově, kde má být dle knihy pohřben její údajný vrah. Moderní kriminalistické bádání na bázi DNA však ukazuje spíše na klasický milenecký trojúhelník a vraždu ze žárlivosti spáchanou vojákem z povolání a jeho konkubínou.

Kniha Vranská v seznamech