Vražda na fare přehled

Vražda na fare
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486063/bmid_vrazda-na-fare-ubw-486063.jpeg 4 734 734

Slečna Marplová série

Vražda na fare z roku 1930 patrí k najznámejším detektívkam Agathy Christie. Autorka v nej prvý raz uviedla na scénu jedinečnú slečnu Marplovú, ktorá sa podobne ako Hercule Poirot dodnes teší veľkej obľube čitateľov na celom svete. „Keby niekto zavraždil plukovníka Protheroa, urobil by svetu dobrú službu.“ Keď anglikánsky duchovný Leonard Clement ľahkovážne utrúsi tieto slová, ani vo sne netuší, že zakrátko sa naplnia. Aj vzhľadom na iné okolnosti, ako je miesto činu, ktorým sa stala jeho vlastná fara, sa ocitne na zozname podozrivých. Policajný šéf Melchett a inšpektor Slack vyšetrujúci smrť majiteľa panského sídla, ktorého nemohli vystáť ani najbližší príbuzní, uviaznu v slepej uličke, odkiaľ ich môže vyviesť iba Clementova najbystrejšia farníčka slečna Marplová. Nik iný tak dobre nepozná domáce pomery a vzťahy, ale predovšetkým ľudskú povahu. Nenadarmo pred starou dámou cíti rešpekt celý St Mary Mead vrátane vraha, ktorý dobre vie, že keď sa raz slečna Marplová vydá na lov, nikto a nič jej neunikne.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: ekniha , Slovenský spisovateľ

The Murder at the Vicarage, 1930

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vražda na fare. Přihlašte se a napište ho.

HáMaPé
13.10.2024 4 z 5

Vražda na faře - příběh vypráví pan vikář, který se jako nejvíce zainteresovaný podílí na řešení vraždy. Vraždy, kterou si tak trochu přivolal. Vražda byla velice dobře promyšlena, naplánována a posléze i provedena. Naštěstí všímavá sousedka slečna Marplová přijde záhadě na kloub dříve než se stane další vražda a vína spadne na hlavu tuneláři farního fondu.

Corso
28.06.2024 4 z 5

Agatha napisala Vrazdu na fare ked uz mala za sebou desiatku romanov, z toho uz zabehnutu seriu s Poirotom a pokusy s dalsimi postavami ako Tomy a Pentlicka. Rozohrala vrazednu zahadu v malebnom prostredi vidieka s hromadou postav, vobec nie komorny pribeh. Hoci tu mame hlavnu postavu rozpravaca vikara Clementa, dost vtipne karikatury policajnych vysetrovatelov, susedov, rodinnych prislusnikov, sluzobnictvo, ludi z obce, slecna Marplova sa v tom dave trosku straca. Hoci pride mi genialna myslienka, ze riesitelkou zlocinov sa stane taka ta stara tetuska susedka, co vzdy vsetko vie, kde sa co suchne. Je to take logicke popri tych zabehnutych genialnych detektivoch osviezujuci vietor do zanru. Take tetusky za plotom su nebezpecne, az raz budete chciet zavrazdit manzelku, bacha na ne :) Chvilami to vyzera, ze postavou dalsej moznej serie sa stane Clement, ma potencial stretat sa s roznymi ludmi ako sluzobnik bozi, hocico tiez vie... ale zase... nesmie vyzradit. A cela kniha sa nesie v akomsi odlahcenom, obcas az humornom duchu.
O to viac s podivom, je, ze sa k postave sl. Marplovej A.Ch. vrati az o dvanast rokov, a asi dvadsiatke dalsich romanov neskor. Citatel si ziadal dalsie a dalsie prihody Poirota, Sherlockovho nastupcu na trone. Vrazda na fare je ale za mna jedna z klucovych knih A.Ch.

Mi-šu-le
21.04.2024 audiokniha 5 z 5

A.Ch. mě opět převezla. Tentokrát jsem si byla fakt jistá, že vím, kdo je vrah...no a spletla jsem se. Poslouchala jsem jako audioknihu a opět skvělé. Otakar Brousek ml. je top a Růžena Merunková dává slečně Marplové hlas, se kterým si ji nyní ztotožňuji. Slečnu Marplovou mám nyní vyobrazenou živěji a barvitěji.

Pozlacená, Všemi smysly a další knižní novinky (30. týden)

21.07.2024

Kniha Vražda na fare v seznamech

v Přečtených1 137x