Vražda v Berouně přehled
Jakub Suda , Petr Janovský
Příběh thrashmetalové kapely Murder Inc., která za deset let existence odehrála více jak 200 koncertů. Autobiografie Petra Janovského. Dva historické rozhovory s kapelou a 5 přesně mířených střel! Anketa s pamětníky a archiv koncertů.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vražda v Berouně. Přihlašte se a napište ho.
"Vražda myšlenek je horší než vražda jiná."
Jan Neruda
Filmy, knihy či hudba dávají postavám a jejich příběhům nesmrtelnost. Proto vznikla tato tištěná publikace, kterou můžete otevřít za 10, 20 možná 30 let a znovu pojedete na koncert vlakem nebo budete součástí jednoho z největších hudebních festivalů ve střední Evropě.
Kniha v sobě ukrývá autobiografii kapely Murder Inc., jež po desetiletém tažení ukončila svou činnost.
Příběh začíná v roce 2013 v Berouně...
Kdybych měla kapelu, přála bych si právě takovou brožurku, almanach, jako má tato dnes už "mrtvá" kapela. Jakub do této útlé knihy zaznamenal od prvního setkání členů kapely, přes první cestu do zahraničí až po její "skon". Vyhledala jsem si na YouTube a na Bandzone tvorbu a není to zrovna můj šálek čaje, ale to dnes už ani Prodigy. Kdysi mi zdobil pokojík plakát Keitha Flinta se zelenými vlasy.
Líbí se mi, že autor do toho spolu s frontmanem dali srdce, aby tady zůstal vskutku věrohodný odkaz. Oslovili i fanoušky, známé osobnosti, kteří vzpomínají na dobu působení kapely. Knihu doplňují i obrázky, fotografie, plakáty a archiv všech koncertů. A že jich teda bylo.
Za mě nejlepší je obrázek z alba, kde se nachází starej Bruno, který mě dodnes děsí. A že jsem narazila sem tam na ostřejší slova? Tady mi to prostě sedlo a patří to ke stylu, který kapela hrála a k fanouškům také.
V knize byla jedna velmi hluboká myšlenka, citát.
"Kdo se nepoučí z minulosti, je odsouzen ji opakovat."
„"Mysleli jsme si, že jsme se trefili do vkusu hlavně sami sobě (trefit se do vlastního vkusu asi není moc složitý, žejo, haha) než komukoli jinýmu. Že to asi byl ten pomyslnej vrchol, co se studiový tvorby týče, to samozřejmě taky nikoho nenapadlo." Petr Janovský“
Kniha Vražda v Berouně v seznamech
Nevím, jestli se dá tento sešit nazvat knihou, rozhodně je to ale krásná vzpomínka na dobu svého působení od jejího vzniku v letech 2013 až do jejího konce 2023. Za deset let má kapela na kontě přes 200 koncertů, některé i v zahraničí s jinými thrasmetalovými kapelami.
Murder Inc vydal za své existence 6 CD nosičů svých písní. Jejich kapela jako skoro každá řešila své problémy s odchodem některých členů a náhradou a zvykáním si na nové. Nejtěžší zkouškou tak nejspíš přišla kapela v době odchodu bicáka, který v kapele bubnoval 8 roků. Těžko si pak zvyknout na jiný styl hraní.
Větve pod nohy jim pak naházel i Covid, který v letech 2020 a 2021 zamíchal kartami kde s čím. I přesto pak ještě pár koncertů odehráli.
Tato brožurka je hlavně pro skalní fanoušky, pro lidi, kteří znají jejich písničky nebo znají členy kapely. Ostatním to nic moc neřekne. Kniha je doplněná fotkami z akcí, obsahuje i dva články z časopisu, které se mi asi líbili nejvíce. Jsou takové vypsanější a tím jak odpovídá celá kapela i záživnější.
Autorovi přeji spíše než aby četli jeho knihu aby nakopli káru, stoupli na pódium a předvedli, co umí. Muzikantovi hraní kniha nenahradí. Must go on and play.