Vřeteno přehled
Jakub König
Obyvatelé nového světa okolo Propasti se krčí v posvátné hrůze před bohyněmi, které prý během dávné katastrofy smetly většinu lidstva z povrchu zdecimované planety. Jediným pramenem vědění je kniha Babel, ovšem jejím nejasným náznakům nejspíš nerozumí ani učitelé, kteří znovu a znovu opakují dětem nedůvěryhodné báchorky. Jisté je jen to, že na výraz díků Matce Propasti je do jejího chřtánu každých třicet šest dní vhozen stařičký dobrovolník. Nikdo toto pravidlo nezpochybňuje. Ani dospívající kluk Key, který se svou početnou rodinou obývá čtvrť zvanou Mnohodvůr. Na rozdíl od svých sourozenců Key v ničem nevyniká, dokonce nedovede roztočit své vřeteno, předmět, který vlastní každý z Mnohodvora. Přesto je Key vtažen do nečekaného dobrodružství, ve kterém kousek po kousku porozumí podstatě nového světa. Vřeteno je fantaskní dystopický román. Je to proměna mladého hocha v dospělého muže. Je to příběh o rozšiřování vědomí. Oceňovaný hudebník Jakub König díky psaní písňových textů uplatňuje smysl pro detail i nespoutanou obraznost. Jeho románový debut je doslova nacpaný intenzivními výjevy a utkvělými vidinami.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vřeteno. Přihlašte se a napište ho.
Jakub König je na tom podobně jako Aleš Kot. Mají ambiciózní náměty, slušnou dávku řemesla a vypravěčského talentu, ale vše pohřbí meta psychedelickým tripem namísto závěru. Jako prvotina je to dobré, ale celkově zůstává autor lepším hudebníkem než spisovatelem, což je trochu škoda, protože nápad to nebyl vůbec špatný a při troše jiného přístupu z toho mohla být chytlavá (young adult) fantasy série.
Dovedu si představit vznik této knihy. Tu chvíli, kdy je člověk v rauši a dostane Nápad. Skvělý, neotřelý, pravda trochu inspirovaný, ale posunutý od inspirace až k samotné hranici absurdnosti.
A pak se ten Nápad autor snaží přivést do života, sepsat ho v podobě knihy. A tady se bohužel setkává plán a nápad s tvrdou realitou. Tam, kde by nápad skvěle fungoval ve světě barev komiksu, kde by se dobře rozvinul s tou správnou porcí té správné hudby, je kniha zkrátka hodně špatně zvolený formát.
Po přečtení tak zůstává dvojí pocit. Pocit nadšení a velkého očekávání z úžasné až snové vize, který je ale současně pokažen stejně velkým zklamáním z nepochopitelné snahy udusit tu originalitu nacpáním do podoby, která ji nestačí a stačit nemůže.
Knižní novinky (20. týden)
16.05.2021
Kniha Vřeteno v seznamech
antiutopie, dystopie, kakotopie duchovno tajemno dospívání české romány
Zvláštní čtení. Chvílemi mi to připomínalo situaci, kdy se střízlivý člověk pokouší přebrat a porozumět myšlenkám někoho na tripu. Často jsem si kladl otázku: "Co se to tady vlastně děje?"
Na druhou stranu se mnou posledních dejme tomu 40 stránek z nějakého nevysvětlitelného důvodu rezonovalo (Asi dobře volený slova). A samotnej závěr mě překvapil. Jen tak dál!
Já jdu dál filosofovat nad tím, co se mi to vlastně dostalo do rukou.