Všechno nebo nic přehled
Eva Urbaníková
O tom, co dokáže jeden obyčejný muž udělat s racionálně uvažující ženou. Linda, majitelka prosperujícího bratislavského antikvariátu, je úspěšná, inteligentní žena s velkým smyslem pro humor a touhou po opravdové lásce, ale zároveň frustrovaná z několika nevydařených vztahů. Jednoho (ne)šťastného dne se virtuálně seznámí s Jakubem.... celý text
Romány Pro ženy Literatura slovenská
Vydáno: 2020 , MottoOriginální název:
Všetko alebo nič, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všechno nebo nic. Přihlašte se a napište ho.
Celkem dobrý, současný, psychologický román o partnerských vztazích silných osobností, o závislosti a touze po lásce, o toleranci a ničení se. Román je trochu nevyvážený, je to pohled ze strany hrdinky, mužská strana nedostala možnost se obhájit, ale nepovažuji to za zásadní chybu.
Autorka staví do popředí ženských ctností inteligenci, pracovitost a sebevědomí, což je v pořádku. Problémem je zakomponování mužského elementu. "Všetko alebo nič" vydává nestabilní vztah za romantický sen každé svobodomyslné ženy, přestože má hrdinka za partnera manipulativního, vzteklého, sobeckého hulváta s přestřeleným egem. Jakub Lindu neustále ponižuje, zesměšňuje její styl oblékání, je na ni vulgární a v momentě, kdy mu vyplakává kvůli smrti své kamarádky se zeptá na velikost bradavek... Přesto se nám autorka snažit namluvit, že jde o epickou lásku plnou vášně. Linda nám (po vzoru Carrie ze Sexu ve městě) nonstop opakuje, jak je silná a soběstačná, přitom se tak vůbec nechová. I když jde o neškodnou romanťárnu, nelíbí se mi, jakým způsobem obhajuje mužskou aroganci a toxický vztah.
Co si čtenářka může odnést ze zmíněné Evitovky? Snad jen to, že pokud je chlap dobrý v posteli, třeba mu odpustit úplně cokoliv, klidně i nevěru či verbální útoky. Přestože Eva Urbaníková píše čtivě a má košatou slovní zásobu, forma textu nedokáže zachránit absurdní obsah. Dobrá kniha má moc ovlivnit svého čtenáře, motivovat, donutit ho k zamyšlení... Jednoduše se nedokážu ztotožnit s odkazem, který autorka předává ženám. Tohle není žádná roztomilá romance, ale thriller o manipulátorovi a jeho nablble naivní oběti!
Knižní novinky (31. týden)
25.07.2020
Kniha Všechno nebo nic v seznamech
přátelství pro ženy zfilmováno partnerské vztahy slovenská literatura vztahy výběr partnera
2009 | Stalo se mi všechno |
2012 | Sushi v dushi |
2007 | Všetko alebo nič |
2009 | Všetko alebo nič - príbeh pokračuje |
2010 | Svet mi je dlžný |
Na začátku knížky jsem si říkala, jaká je Linda silná skvělá žena, bohužel jen po seznámení s Jakubem. Celá knížka je vlastně postavená na zoufalství jedné mladé ženy a nesmyslné hondbě za chlapem, který jí za to ani nestojí. Čtenáři se o něm nedozvědí nic jiného, než jak umí milovat, jak je arogantní a bezcharakterní. Nevím ani, jestli si ta knížka zasloužila tolik stránek, jestli má paní spisovatelka posunuté hodnoty u mužských jiným směrem než většina žen, nebo v době psaní zažívala lásku, která ji ošálila mysl. Tato knížka mi vůbec nic nedala, jen to, že se k ní dozajista vracet nebudu.