Všem statečným se odpouští přehled

Všem statečným se odpouští
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350826/bmid_vsem-statecnym-se-odpousti-Bk9-350826.jpg 3 37 37

„Ve válce je odvaha laciná a shovívavost nepříliš populární.“ Píše se rok 1939, Velká Británie vstupuje do války a mladá socialistka Mary se rozhodne, že se jako dobrovolnice připojí k britskému válečnému úsilí. Začne učit děti, které měly být evakuovány z Londýna, ale nepřijala je žádná z venkovských rodin, protože jsou postižené, mentálně zaostalé nebo – jako v případě Maryina oblíbeného studenta Zacharyho – mají černou pleť. Toma, který výuku organizuje, velmi zasáhne, když jeho nejlepší přítel Alistair vstoupí do armády. Alistair je umělecký restaurátor a nikdy nevypadal na to, že jej válka lákala. Je to až Mary, kdo dokáže Toma přivést na jiné myšlenky, a v nejisté době jejich profesionální vztah brzy přeroste v něco víc. Když se navíc Mary setká s Alistairem, ocitnou se všichni v tragickém milostném trojúhelníku. Zatímco kolem nich padají bomby a boje se stupňují, musejí se vypořádat jak se svými city, tak s vidinou nového světa, který je zcela odlišný od čehokoli, co dosud poznali. Na pozadí barvitě vylíčeného milostného příběhu Cleave umně pracuje s mnoha dalšími univerzálními motivy – hrdinstvím, soudržností, pokrytectvím, ale také neskrývaným rasismem, a hlavně morální odpovědností každého člověka v době, kdy žádné rozhodnutí není jednoduché.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Plus

Everyone Brave is Forgiven, 2016

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všem statečným se odpouští. Přihlašte se a napište ho.

LadyCotton
06.04.2022 2 z 5

Na knihu jsem se velmi těšila - námět mi přišel velice zajímavý.
Nicméně četba byla velice nesnadná. Autorův styl je velmi fádní - zdlouhavý a zmatený. Nebylo to příjemné čtení. Škoda.

anysekhel
22.01.2022 3 z 5

První třetina mě příliš nebavila, asi tím, že je jiná než knihy, které jsem na téma 2.s.v. četla. Zdánlivě zdlouhavé popisy hlavních postav a všeho okolo, které ale v druhé části získají správný celek, aby si člověk ten charakter, postoj člověka uměl představit. Ach- jak to škrobené anglické pojetí života mi drásalo nervy.
Od začátku jsem, ale bezhlavě "žrala" postavu Mary, která si jde životem doslova po svém a navzdory všem a všemu -v rámci svých možností činí svět lepším místem. Člověk by jí šel hned pomoct.
Část se Zacharym pokrývá stále aktuální téma barvy kůže. Ukončení jeho postavy se mi nelíbilo
Postava Toma vykreslena z prvu lehkomyslně a později můžeme sledovat výrazný dopad na psychiku, uvažování, když člověk uvízne někde mezi. Finále postavy je na takové - 'smutné ach. Ale díky, že tak!'
Hilda - s dovolením rozmazlená slečinka, která nebere nikdy nic vážně, a v další části by ji člověk chvílemi umačkal a občas dal pár facek, protože v tom svém svéhlavém postoji je originálního, nervy drásající,ale přesto odvážné, a nesmírně statečné.
Mary - popisována jako velmi atraktivní, která by si kdekoho mohla otočit kolem prstu a pouze brát; přesto z původní z pozice "no, jen se podívej", se z ní stane tzv. Žena činu a bojovnice. A část s posledním výdechem, naprosto smířená s tím co se stalo. - popadnete dech, zavřete oči a řeknete si, ale to ne..
Alistair - gentleman každým coulem, skvělý přítel -s ním člověk soucítí,aniž by třeba chtěl. Takoví muži se už,ale nerodí napadne vás. Vývoj jeho postavy mi byl občas otravný- už od výbuchu prvního granátu, ani vlastně nevím proč. A nakonec mu člověk fandí.. kdo by si to byl představil.
Konec knihy nebyl úplně nejlepší

Pančelka
11.01.2022 5 z 5

I přes pár negativních komentářů jsem se do knihy nakonec pustila a rozhodně nelituji! Naprosto úžasná kniha, se kterou si sednete do křesla, uvaříte si čaj a zabalíte se do deky.
Osobně se mi kniha četla velmi dobře, příběh mě dokázal vtáhnout a na pokračování jsem se těšila. Pousmála jsem se, ale i vážně zamyslela. Za mě 9/10.

Kniha Všem statečným se odpouští v seznamech

druhá světová válka (1939–1945) pokrytectví dobrovolníci, dobrovolná služba

Chris Cleave