Všeobecná teória zabúdania přehled
José Eduardo Agualusa
José Eduardo Agualusa je výraznou osobnosťou súčasnej angolskej literárnej scény a po portugalsky písanej literatúry. V pestrej mozaike príbehov čitateľom približuje dejiny Angoly prostredníctvom Ludo, ženy, ktorá sa v predvečer nezávislosti Angoly vracia do svojho bytu. Medzi múrmi starého domu prežije tridsať rokov, živí sa zeleninou a holubmi, spáli nábytok, aby sa zohriala. Okolitý svet však neustále prevniká do jej úkrytu, raz ako hlasy z rádia či rozhovory z vedľajšieho bytu, inokedy pri pohľade z okna na prenasledovaného muža alebo tajomný odkaz priviazaný k vtáčej nohe. Všeobecná teória zabúdania je podmanivý román, ktorý ľahko vtiahne do víru pohnutých ľudských osudov v čase radikálnej spoločensko-politickej zmeny.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2019 , Slovart (SK)Originální název:
Teoria Geral do Esquecimento, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všeobecná teória zabúdania. Přihlašte se a napište ho.
zaujal mě název i trochu "exotika" místa děje. Líbilo se mi konečné propojení všech osudů i dobrý konec.
Zasmala jsem se, když vedlejší děj popisoval muže s cvičeným hrochem a hlavní hrdinka -Ludo, stran všeho, psala, že už blázní, když vidí na balkoně sousedního domu hrocha.
Četla jsem jako první autorova Prodavače minulostí, který se mi líbil velmi. Tohle mi ale pak připadalo už značně povědomé - obsahem, stylem, rozsahem (naštěstí nemá autor, Portugalec, Angolan jen volbou, potřebu sdělit světu úplně všechny své myšlenky najednou). I ještěrka se kmitla.
Takže tentokráte jen 70%, ale rozhodně lze českému čtenáři doporučit obě knihy, i tuto - právě pro exotický nám neznámý obsah, osvěžující styl i útlý rozsah.
Knižní novinky (45. týden)
07.11.2021
Ocenění knihy (1)
2017 -
International IMPAC Dublin Literary Award
Kniha Všeobecná teória zabúdania v seznamech
Afrika osudy lidí osamělost Angola kolonialismus angolská literatura
2020 | Prodavač minulostí |
2021 | Obecná teorie zapomínání |
2022 | Terorista elegán a iné príbehy |
Neměla jsem nejmenší tušení, co od knihy očekávat. Vyhledala jsem jí vlastně jen proto, že jsem se rozhodla přečíst alespoň jednu knihu od autora z každé země a hlavně z těch méně "ohraných", jako je třeba právě Angola.
O té víc mě toto dílo překvapilo. Zajímavý, čtivý styl psaní. Několik dějových linií na pozadí novodobých angolských dějin (o kterých středoevropan ví málo a jistě mu neuškodí se o nich dočíst) , které do sebe zdánlivě nezapadají, ale nakonec se ukáže, že spolu souvisí a jedna postava ovlivnila život těch druhých.