Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť, som sa naučil v materskej škole přehled
Robert Fulghum

V tejto knihe nás pán Fulghum vťahuje do uvažovania o živote, smrti, láske, bolesti, radosti, smútku a najlepšom bifteku v trojobale v celých Spojených štátoch amerických. Semiačko v polystyrénovom poháriku nám pripomína našu vlastnú smrteľnosť a krehkosť života. Pavúčia dáma, ktorá raz ráno do svojej pavučiny lapí (a príde o) dospelú ženu, nás učí, ako prežiť katastrofu. Príbeh Jeana-Francoisa Pillatra a jeho teplovzdušného balóna nás povzbudzuje, aby sme našli odvahu a nebáli sa „lietať“. V kôpke vypranej bielizne sa skrývajú životné ponaučenia. V škatuľke voskoviek nájdeme čarovné možnosti jednoduchých farbičiek. Dočítame sa o skrývačke a sardinkách – a ako nám tieto hry radia, kde hľadať Boha. Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť, som sa naučil v škôlke prekypuje životnou múdrosťou a hodnotami, ktoré nám pripomínajú maličkosti vo všedných veciach a udalostiach.... celý text
Literatura světová Fejetony, eseje
Vydáno: 2016 , Citadella (SK)Originální název:
All I Really Need to Know I Learned in Kindergarten, 1988
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť, som sa naučil v materskej škole. Přihlašte se a napište ho.

Tahle kniha je o životě právě teď a tady v tomto okamžiku. Přesně tak,jak žijí děti. Optimismus a nabádání k otevření očí,protože na světě není tak špatně.

Knížky Roberta Fulghuma jsem četla kdysi dávno, tohle byl návrat k nim, protože prý přečíst si pár stránek z tištěné knihy před spaním pomáhá proti stresu a zlepšuje kvalitu spánku, takže krátké postřehy a zamyšlení nad životem mi k tomu přišly ideální. Přiznám se, že kdysi dávno mi asi připadaly Fulghumovy úvahy moudřejší a hlubokomyslnější, dneska už jsem za tím mnohdy viděla osobní postoj či preferenci a už to nebylo takové wow, ale pár hezkých příhod a zamyšlení jsem v knize určitě našla (utkvěla mi třeba ta s mořskými pannami nebo o voskovkách).
„Tak například – podívali jste se někdy na žirafu pořádně zblízka? Žirafa je něco neskutečného. Jestli existuje nějaké nebe a já se tam dostanu, tak se tam zeptám na žirafy.“
Kniha Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť, som sa naučil v materskej škole v seznamech
v Přečtených | 3 643x |
v Mé knihovně | 762x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Část díla
Andělé |
Barový příběh |
Beethovenova devátá 1993 |
Brigáda |
Chai-che láma 1993 |
Fulghum ve své knize nabízí moudrost a životní filozofii v tom nejprostším a nejpřístupnějším podání. Prostřednictvím krátkých esejí a úvah nám připomíná, že základní principy slušnosti, laskavosti a radosti ze života se učíme už v raném dětství – a že by bylo dobré se k nim v dospělosti vrátit.
Tato kniha je pohlazením po duši. Mám ráda napínavá, pohlcující a filozofická díla, ale někdy je potřeba si odpočinout a zpomalit – přesně k tomu je toto dílo ideální. Autorova dobrosrdečnost, moudrost a smysl pro humor jsou patrné v každé z jeho povídek, které se zaměřují na nepatrné maličkosti a postřehy ze všedního života, jež mnozí z nás fádně přehlížejí.
Baví mě, že na toto čtení není třeba spěchat – ačkoliv je kniha krátká, já jsem si ji četla postupně, kdykoliv jsem měla náladu a chtěla zpomalit. Kniha nabízí čtenáři možnost zamyslet se, rozhlédnout se a hlavně ubrat na tempu v tomto uspěchaném světě. Čtení je osvěžující, inspirativní a překvapivě hluboké ve své prosté pravdě.
Tohle je kniha, ke které se lze kdykoliv vrátit a vždy si z ní odnést něco nového. Ať už jako připomenutí životních hodnot, nebo jen jako příjemné, povzbudivé čtení na všední den. Rozhodně stojí za přečtení a zamyšlení. Po přečtení knihy se ze mě stala hrdá majitelka 11 knih od Fulghuma. :)