Všetko trvá krátko přehled

Všetko trvá krátko
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471825/bmid_vsetko-trva-kratko-NIz-471825.jpeg 4 104 104

V knihe sa stretneme so zdravotnou sestrou, ktorá je rozhnevaná a utrápená, jej syn prepadol drogám a zločinu, a ona predsa musí utešovať ľudí, síce trpiacich, no obklopených blízkymi a životom, aký by si s nimi rada vymenila. Vidíme tu úspešného podnikateľa, ktorý si po samovražde svojho priateľa zúfa nad tajnosťami a zámlkami v ich vzťahu. Stretávame sa s čerstvou psychologičkou, ktorej štúdium ľudských psychických problémov poškodí najvzácnejšie spomienky na mŕtveho priateľa. A napokon je tu muž, ktorý odmieta filozofiu a útechu z nej, takže ešte aj u Yaloma vyprovokuje krízu sebaistoty. Je to radikálne úprimné priznanie ťažkostí ľudského života, ale aj oslava toho najkrajšieho, čo život prináša: lásky, rodiny, priateľstva. Všetko trvá krátko a všetci sme tu len dočasne. S Yalomom ako sprievodcom môžeme prežívať svoje dni nielen ako znesiteľné, ale ako zmysluplné a azda aj radostné.... celý text

Literatura světová Psychologie a pedagogika Příběhy
Vydáno: , Premedia

Creatures of a Day – and Other Tales of Psychotherapy, 2013

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Všetko trvá krátko. Přihlašte se a napište ho.

Hanka_Bohmova
03.08.2024 4 z 5

Předchozí knihy od Yaloma mi přišly zajímavé, ale hlouběji mě neoslovily. S Hovory je to jiné, snad i kvůli tomu tématu smrti. Zvlášť mnou pohnul příběh Sally, nakonec mě definitivně ponoukl svou vlastní staaaarou krabici otevřít a převyprávět si ji. A vida, neumřela jsem na to! :o)
Mám ráda knihy, které mi pomůžou něco zdravého udělat.

"Teď už jste úplně dospělá. Jste provdaná za muže, kterého milujete, jste matkou dvou dobrých synů. Moc se vám líbí být naživu a dnes jste tady a plánujete, že se budete věnovat svému skutečnému poslání. Urazila jste velmi dlouhou cesta, Sally. A přesto se držíte představy, že vás minulost vcucne zpátky. Jak - kdy se ve vás ten divný mýtus uchytil?"

Starmoon
08.06.2024 5 z 5

Smrť. Naozaj to jediné, čo spája úplne všetkých. Všetci umrieme. A všetci to vieme. A všetci sa s tým vyrovnávame po svojom.

Yalomova kniha ukazuje, ako smrť(eľnosť), či už svoju alebo blízkych, či už vedome alebo podvedome, (ne)vnímali a (ne)prijali niektorí z jeho pacientov. Každá z poviedok bola iná, každá silná, každá (aj keď v rôznej miere) emotívna. Z každej som si niečo vzala, (skoro) v každej som niečo zo seba či zo svojich blízkych našla.

Pre mňa veľmi užitočná kniha; no a keďže kombinácia autorovej múdrosti, empatie a životnej skúsenosti sa mi páčila, veľmi rada sa k nemu a iným jeho pacientom niekedy vrátim (a zistím o svete či o sebe opäť niečo nové :)).

jaroiva
05.09.2023 4 z 5

Jak která povídka. Ale celkově bych lépe hodnotila ostatní knihy, které jsem od Yaloma zatím četla.

Knižní novinky (18. týden)

02.05.2021

Kniha Všetko trvá krátko v seznamech