Východ: Vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku 1944-1989 přehled
Miroslav Tejchman , Bohuslav Litera , Jiří Vykoukal
V jednotlivých na sebe navazujících statích je nejprve vylíčen zrod a vývoj sovětského impéria a poté se autoři věnují politickému vývoji jednotlivých zemí sovětského bloku - včetně bývalého Československa či NDR - resp. výkladu věnovanému širším regionům střední, východní a jihovýchodní Evropy, a to až po rozpad bloku a zánik SSSR. Kniha, která krátce po svém vydání získala Cenu rektora UK.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Východ: Vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku 1944-1989. Přihlašte se a napište ho.
Velmi podrobný popis vývoje členů komunistického bloku po druhé světové válce doplněný spoustou tabulek, na druhou stranu je pravda, že kniha obsahuje větší množství překlepů, s čímž si mohl někdo dát více práce. Na informační bohatost knihy to však nemá vliv.
Dal bych i pět hvězd, kdyby nebyla skoro na každé stránce pravopisná nebo typografická chyba. U takového typu knihy je to zarážející. Jinak obsahově je kniha skvělá.
Kniha Východ: Vznik, vývoj a rozpad sovětského bloku 1944-1989 v seznamech
Typická syntetická práce o dějinách států Východního bloku. Detailní podání politických dějin států tohoto bloku a ještě zevrubnější popis jejich sociálních a hospodářských dějin a tudíž i aspektů, které nakonec vedly k pádu tohoto bloku. Doporučuji k přečtení všem.