Vyhasínání mozku Martina Kleina přehled

Vyhasínání mozku Martina Kleina https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46556/bmid_vyhasinani-mozku-martina-kleina-7FM-46556.jpg 4 54 54

Postupující demence v záznamech starého postiženého muže. Naléhavý a užitečný text holandského mistra. Jak píše v doslovu Jiřina Šiklová: tělesnému chátrání ve stáří jsme připraveni rozumět, toho psychického se děsíme.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Za tratí
Originální název:

Hersenschimmen , 1984


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyhasínání mozku Martina Kleina. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Emik87
13.02.2024 5 z 5

Skvělé zpracování velmi těžkého tématu. Dokonce tak těžkého, že nevím, jestli budu někdy schopná si čtení zopakovat. Jsem ale ráda, že jsem zvládla dočíst. Rozhodně to stálo za to.

knihyKeMne
26.10.2021 4 z 5

Zajímavá sonda do mozku čím dál víc podléhajícímu demenci. Otázkou jen je, do jaké míry je pravdivá. Nedokážu uvěřit, že by autor tak dobře tuto problematiku znal, hlavně v konečném stadiu nemoci. Myslím, že v tom období nevíme nikdo, co se tam uvnitř honí za myšlenky. Jako pokus dobrý.


Rihatama
22.07.2021 4 z 5

Již dvakrát jsem byla ve své rodině konfrontována se stařeckou demencí. Poprvé jsem byla ještě moc mladá, podruhé pak nedostatečně připravená na to vidět blízkého člověka, jak jeho mysl postupně odchází. Poznává vás, a přece světu přestává rozumět. Jenže to nevzdává a snaží se, tak moc se snaží "být s vámi" a přitom nechápe, že mu nerozumíte. Nevypadá proto rozladěně, jenom bezmocně, což v člověku budí nesmírný smutek a je udolán vlastní neschopností mu jakkoli vyjít vstříc. Bylo proto pro mě nesmírně užitečné sledovat vnitřní pochody mysli člověka, jehož duše odchází mnohem dříve než jeho tělo. Pochopení toho, jak se takový člověk cítí mi pomáhá vyrovnat se s vlastními prožitky. Veskrze smutné čtení, když člověk ví, jak to asi skončí. Nevím, do jaké míry se shodují vlastní Kleinovy zápisky s obsahem knihy, přece jenom si obtížně dokážu představit, jak ve svém stavu zachytí rozpor mezi věděním a následným nevěděním, ale jsem vážně ráda, že jsem se Martinem Kleinem seznámila.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vyhasínání mozku Martina Kleina v seznamech

v Přečtených64x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených10x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst49x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

stáří nizozemská literatura psychologické romány senioři demence (nemoc) Alzheimerova choroba

Autorovy další knížky

J. Bernlef
nizozemská, 1937 - 2012
2010  86%Vyhasínání mozku Martina Kleina
2007  80%Stratený syn