Vyhnaní ze života - Tragický osud židovské rodiny v době nacismu přehled
Vladimír Kolár
Autora inspiroval osud židovských příbuzných z rodiny Leopolda Ofnera, majitele statku a živností v někdejším Zamlekově (dnes Zavlekově v okrese Klatovy). Z jeho osmi dětí pocházela autorova babička Hermína Kolárová, rozená Ofnerová. Rukopis přibližuje situaci rozvětvené rodiny – Ofnerových dětí, jejich partnerů, vnuků a dalších příbuzných – v době druhé republiky a protektorátu a retrospektivně i ve vzdálenější historii. Období nacistického šoa znamenalo pro všechny vypovězení z normálního života, ponižování a šikanu a konečnou likvidaci v koncentračních táborech. Jen jediný vnuk, pozdější autorův otec, se zachránil útěkem z protektorátu do západní československé armády. Vedle rodiny Ofnerových v knize vystupují též sňatky spřízněné rodiny, především Münzovi z Horažďovic, výrobci lihovin a vín, a Kopperlovi z Proseče, vlastníci proslulé továrny na dýmky. Dokumentární próza vznikla na základě osobních dokumentů, matričních zápisů, záznamů židovských obcí, místních kronik a svědectví pamětníků, samozřejmě i s nezbytnou autorskou fabulací, která překlenuje některá bílá místa rodinné historie.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyhnaní ze života - Tragický osud židovské rodiny v době nacismu. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavá kniha i když se člověk občas ztrácí v jmenech a událostech, ale je to pěkně zpracované- jak osudy tak nechybí zde ani fotografie a popisky což je štěstí- lepší orientace. Také chci dodat to, že autor se asi chtěl přiblížit své rodině když ji ztratil v 2. světové válce
Vládce džinů, Spálené mosty a další knižní novinky (33. týden)
14.08.2022
Kniha Vyhnaní ze života - Tragický osud židovské rodiny v době nacismu v seznamech
2022 | Vyhnaní ze života - Tragický osud židovské rodiny v době nacismu |
1980 | Svět bez masky |
1989 | Pachuť medu |
2011 | Bylo to hustý, pane profesore |
1985 | Táta je doma |
Nedočetla jsem, byť zajímavé, ale i velmi smutné čtení, ztrácela jsem se v postavách a celkově mi neseděl styl psaní.