Vyhoďme ho z kola ven přehled

Vyhoďme ho z kola ven
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151729/bmid_vyhodme-ho-z-kola-ven-xCA-151729.jpg 5 2980 2980

Nové vydání nejúspěšnějšího románu amerického autora, který se v 60. letech stal spisovatelskou ikonou květinových dětí. Kesey vypráví příběh nezkrotného opozičníka McMurphyho, muže, který radši než do pracovního tábora nastoupí do sanatoria pro choromyslné a začne tu zavádět vlastní, svobodnější pravidla života. Protivníkem je mu sestra Ratchedová, která by šla přes mrtvoly, jenom aby zákon a předpisy nikdo nepřekračoval. Nezkrotný McMurphy se jí postaví i za cenu té nejvyšší oběti, aby svým spolupacientům (spoluvězňům) dokázal, že vnitřní svoboda je nezcizitelná. Filmová adaptace režiséra Miloš Formanovi z roku 1975 získala pět Oscarů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Argo

One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1962

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyhoďme ho z kola ven. Přihlašte se a napište ho.

felixrr
08.11.2024 5 z 5

Výborná kniha, kterou byste si neměli nechat ujít. Předně nabízí propracovanější, ale prostě i jiný pohled než neméně povedený film. Je tu víc prostoru na rozbor osudů a vlastností postav a vybudování prostředí. Stále se děj točí kolem R. P. McMurphyho, ale z pohledu náčelníka Bromdena. Ten na sebe čtenáři svoji předstíranou hluchoněmost práskne hned na první stránce, takže může bez problémů fungovat jako vypravěč, a zároveň se nám tak naskýtá pohled do jeho narušené mysli. O co slabší mi přišel úplný úvod, o to dokonalejší je finále.

šlejfířka
27.10.2024 5 z 5

Knížka čtená už po několikáté.Nikdy mně nebude nudit.
A film také stojí za zhlédnutí.

Anajkaa39
05.10.2024 5 z 5

kniha jedním slovem paráda, protože se četla doslova jedním dechem 100x lepší než samotný film od M. Formana. nevím proč, ale kniha je pro mě lepší než film zrovna v tomto případě, Hlavně v knize popis postav a když si člověk představí ty tváře při čtení a pak se podívá na film. je to úplně jiné než v mých představách, ale to je jen můj názor :D Třeba se někomu líbí film i kniha a těch lidí bude třeba víc než těch jako já lepší kniha než film :D

Aspoň jsem to zkusil.

Kniha Vyhoďme ho z kola ven v seznamech

v Přečtených4 379x
v Knihotéce1 049x