Vymeriavanie sveta přehled

Vymeriavanie sveta
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376315/mid_vymeriavanie-sveta-0l3-376315.png 4 95 95

Roku 1828 sa na kongrese prírodovedcov v Berlíne stretávajú dvaja géniovia, Alexander von Humboldt (1769-1859) a Carl Friedrich Gauß (1777-1855). Gauß, matematik a astronóm, prichádza na pozvanie nemenej známeho prírodovedca a geografa Alexandra von Humboldta s nevôlou, pretože z duše nenávidí spoločnosť a cestovanie. Po namáhavej ceste z Göttingenu sa Gauß uloží do postele, zatiaľ čo Humboldt skúma pod lupou medenú platničku: na tomto mieste sa v románe Daniela Kehlmanna Vymeriavanie sveta začínajú spätne odvíjať životné osudy obidvoch hrdinov. Život protagonistov je zobrazený s ľahkosťou, ironickým odstupom a humorom; I. Mangoldová označila Vymeriavanie sveta za "najkomickejší nemecký román" roku 2005. Humboldt i Gauß sú vo svojej vedeckej zanietenosti nekompromisní, svoj osobný život podriaďujú profesii. Obidvaja dokážu byť ideálnymi vedcami, ale nie otcami rodín. Práve v tomto rozpore vzniká množstvo komických situácií. Vymeriavanie sveta sa dá čítať nielen ako historický, biografický alebo dobrodružný román, ale aj ako román o vzťahu umenia a vedy, literatúry a prírodných vied.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kalligram (SK)
Originální název:

Die Vermessung der Welt , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vymeriavanie sveta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

Alma-Nacida
16.06.2024 3 z 5

Pevně věřím, že autor neměl v úmyslu představit dva velikány západní vědy jako sice možná vysoce funkční, ale přesto Aspíky, které by doma asi nechtěl mít vůbec nikdo, a to především ne jako a) manžela ("... uvědomil si, že se bude muset znovu oženit, má přece děti a neví, jak se o ně starat, a služebnictvo je tak drahé...") nebo b) spolupracovníka (chudák Bonpland, i když jeho motiv k cestě je taky nijaký a je pak zanechán autorem zcela svému chmurnému osudu). Po poměrně svižném rozjezdu se kniha dostane do zacyklených úvah o prožívání hlavních hrdinů, s nimiž se nelze ztotožnit, ani si je oblíbit, ať už v matematice a jinde dokázali, co chtěli. Já o Gaussovi krom jeho slavné křivky nevěděla do této doby nic, o Humboldtovi víc díky přírodopisným knihám po dědovi, ale z této knihy mi zůstal jen dojem, že už radši nic víc vědět nechci. Bez omluvy vědeckým velikánům dávám dvě a půl hvězdy a odcházím rozchodit celkový dojem do lesů. luk a hájů.

ujira
15.05.2024 2 z 5

Nemohu si pomoci, ale poslech audioknihy byl náročný , má-li jít o nevšední životopisný román, pak jeho nevšednost tkví v nezáživnosti.


toni-az
05.05.2024 3 z 5

Začátek mě velmi zaujal, dobře napsáno, celkem slušně přeloženo. Příběh se pěkně rozjížděl. Nicméně stránku od stránky mě knížka bavila míň a míň, postavy byly nakonec většinou takové divné, Gauss vyloženě na přesdržku. Časem začal být děj tak nějak chaotický a po spojení linií v podstatě nečitelný. A nejhorší je konec, ten je úplně o ničem.

Tedy příběhově tak max 2*, ale styl psaní a atmosféra doby byly fajn, takže mírně nadprůměr. Samozřejmě mi to nedalo a musel jsem se trochu doedukovat, takže ztracený čas to nebyl.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vymeriavanie sveta v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených128x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených12x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst87x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech3x