Vyšetřovatel: Démoni balkánské války a světská spravedlnost přehled
Vladimír Dzuro
Unikátní svědectví českého kriminalisty Vladimíra Dzura, který byl dlouhá léta jediným českým vyšetřovatelem pracujícím u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu. Jeho vyprávění o operacích, které vedly k zatčení prvního válečného zločince v bývalé Jugoslávii, a rovněž tak o vyšetřování a následném souzení celé řady válečných zločinců, si místy nezadá s opravdovým thrillerem. Jeho rozhodnost, houževnatost a vysoká profesionalita u akcí, při nichž měly být dopadeny osoby, mající na svědomí zavraždění mnoha nevinných civilních obyvatel na území Chorvatska, Srbska a Bosny a Hercegoviny, často rozhodovaly o životě a smrti mnoha dalších lidí, například stovek zaměstnanců OSN. Čtení je to strhující, jde o záznam očitého svědka následků válečného běsnění na Balkáně, které celý svět sledoval s hrůzou a s jehož stopami se setkáváme dodnes. Jde o napínavé líčení práce vyšetřovatelů tribunálu, které tu z pera českého autora ještě nebylo!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyšetřovatel: Démoni balkánské války a světská spravedlnost. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha určitě každého čtenáře nějakým způsobem zasáhne.
Není to pěkné čtení,ale to ani být nemůže jelikož popisuje to nejhorší co je člověk člověku schopen udělat.
Lidstvo JE bohužel nepoučitelné a nepochybuji o tom že za nějakých 10-15 let se budou zpovídat lidské zrůdy za události v Palestině,Izraeli či na Ukrajině.
Nezbývá nez doufat,že boží mlýny opravdu melou.Pomalu,ale jistě.
Dlouho mě kniha nevtáhla takovým způsobem, jako to zvládl Vyšetřovatel od pana Vladimíra Dzura.
O válkách na Balkáně z 90. let jsem toho přečetl mnoho. Státy bývalé Jugoslávie mě nebývale zajímají, mám je procestované autostopem, v Severní Makedonii v současnostii studuji, a o současné politické situaci v zemi píši bakalářku... ale doposud se mi do ruky nedostala výpověď od vyšetřovatele, který krásně popsal, jak Mezinárodní tribunál pro bývalou Jugoslávii fungoval, jak postupoval, a čeho všeho ve výsledku docílil. Zároveň se jedná o osobní výpověď vyšetřovatele, který přímo či nepřímo stál za zadržením některých válečných zločinců z konfliktu v 90. letech. A o tom si jen tak někde jinde nepřečtete. Doporučuji všemi deseti!
Kniha Vyšetřovatel: Démoni balkánské války a světská spravedlnost v seznamech
válečné zločiny genocida Bosna a Hercegovina válka v Jugoslávii (1991-2001)
2017 | Vyšetřovatel: Démoni balkánské války a světská spravedlnost |
2022 | Démoni balkánské války (komiks) |
Audiokniha - asi jsem poslouchala zkrácenou verzi, ale doufám, že o nic podstatného jsem nepřišla. Zvěrstva se musí trestat. Silná kniha. Četla jsem i komiks a také mohu doporučit.