Vystěhovalci přehled
Vilhelm Moberg
Vystěhovalci série
1.díl tetralogie. Hrdinou široce koncipované rodinné ságy je silný a sebejistý švédský sedlák. Když zjistí, že přes veškerou dřinu není schopen doma uživit své děti, rozhodne se vystěhovat do Ameriky společně se skupinou svých krajanů. Osudy hrdinů jsou organicky zasazeny do epického vyprávění a jejich očima a jejich zkušenostmi vidí autor americký svět. Velký důraz klade na ty lidské vlastnosti, které dělají život snesitelný i za nepříznivých okolností.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1994 , Knižní klubOriginální název:
Utvandrarna a Invandrarna, 1949
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vystěhovalci. Přihlašte se a napište ho.
Vilhelm Moberg je se svým románem Vystěhovalci právem klasikem švédské literatury. Mohutnosti celého románu, ze kterého jsem zatím přečetla pouze první, sedmisetstránkovou část (mám toto starší vydání, kde jsou dva díly v jedné knize), dosáhl autor detailním popisem v podstatě všeho. Nevěřila bych, že se dá popsat tolik stran o jednotvárné, byť dvouměsíční plavbě přes oceán. V kontrastu s tím jsou pak dopisy Karl Oskara do Švédska, ve kterých konstatuje, že se skoro nic neděje.
Líbí se mi, jak trefně vystihuje autor prostý vesnický původ svých hrdinů - mluvou, reakcemi, jednáním i myšlením. A popsal je tak dobře, že mě někteří z nich občas docela štvali - hlavně tedy Kristina. Mimo jiné - ačkoli mělo každé její dítě hned několik jmen - oslovovala své potomky zásadně "kluku", nebo "dítě". Nejspíš to odpovídá dobovému kontextu, ale mně to rve uši.
Při čtení této ságy i při psaní komentáře mne napadají jen samé superlativy! Těžký život utlačovaných a nespokojených Švédů v nesvobodě, bezzemci, zadluženci i náboženští blouznivci se rozhodnou opustit rodnou zem a vydat se na dalekou cestu přes moře do neznáma. Nová země měla úrodnou půdu bez sedláků a volala k sobě podnikavé sedláky bez půdy, kteří nechtěli být vykořisťováni pány a vrchností. Pomalé tempo vyprávění a podrobné vykreslení strastiplné a dlouhé cesty vystěhovalců s celými rodinami k vytoužené zemi a svobodě přiková zaručeně ke knize každého čtenáře. A jako třešničku na dortu dostáváme od autora k zamyšlení úvahy o tom, co se komu honí v hlavě, proč se rozhodli opustit rodnou hroudu a jak se s tím vnitřně vyrovnávají. Vystěhovalci si zcela jistě s panem autorem zaslouží přinejmenším dvojnásobné nejvyšší ohodnocení a ještě hlubokou pomyslnou poklonu. A vím určitě, že se k příběhu ještě několikrát vrátím !!
Kniha Vystěhovalci v seznamech
zfilmováno švédská literatura osidlování vystěhovalci, emigranti přistěhovalci, imigranti ságy historické romány
1976 | Vystěhovalci I. |
1976 | Vystěhovalci II. |
1980 | Vyjeď v noci! |
1994 | Přistěhovalci |
1994 | Poslední dopis do Švédska |
Určite odporúčam prečítať celú sériu. Uvedomíte si malosť človeka v boji s prírodou a všetkým nešťastím a stratami, ktoré vás môžu stretnúť, ale budete hrdí na ľudskú vytrvalosť v boji s týmto všetkým. Taký obyčajný ľudský príbeh o obyčajných ľudských hrdinoch. Budete s nimi plakať a aj sa radovať. Žiaľ, v tejto sérii viac plakať.