Výstup na horu Říp přehled

Výstup na horu Říp
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529935/mid_vystup-na-horu-rip-65ac1371341f7.jpg 2 1 1

Sbírka básní napsaných v letech 1969-1976, ve které se autor snaží o lyrický souhrn češství, o básnické umocnění českého charakteru a jeho dějinného poslání. Kniha obsahuje oddíly Z mého kraje, Na Gottwaldově mostě a Výstup na horu Říp.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Výstup na horu Říp. Přihlašte se a napište ho.

Lískaran
26.06.2024

Lepší nehodnotit. Básně o autorově rodném kraji (Chlumec nad Cidlinou, potažmo východní Čechy) jsou docela pěkné, ale v posledních dvou třetinách přibývá odpudivých veršů reagujících z pozice normalizace na pražské jaro. A když se spojí patos s agitačním kýčem, je to hodně blbý po všech stránkách. Třeba „I šedesátý osmý / kdyby byl Únorem vzat / do učení – jak jinak / jinak moh vypadat“ nebo „A všude kolem i v nás je tolik tolik / čerstvé úpěnlivé krásy / s říjnovým leitmotivem: Se Sovětským / svazem na věčné časy.“ Psát to ještě po srpnu 1968, to už chce opravdu pevný světonázor…

Kniha Výstup na horu Říp v seznamech