Výtah na popraviště přehled
Noël Calef
Calefova detektivní novela si na první pohled nezadá s tvrdou detektivní školou, vztahy mezi lidmi jsou tu kruté, zločinem je dokonale promyšlená vražda. Právě tuto dokonalost zvrtne náhoda - vrah, Julien Courtois, uvízne ve výtahu, který byl vypnut, právě když se v něm vzdaluje z místa činu, a zápletka pokračuje. Vrah trčí ve výtahu - a před námi se rozvíjí životy tří dvojic: Juliena a Geneviévy, Pedra a Germainy, Terezy a Freda, a všechny tyto životy jsou poznamenány a vtaženy do zločinu Juliena Courtoise. Jen jedna postava se vymyká alespoň z obecné atmosféry, je to Tereza, která nám připomene poetický obraz chudé pařížské švadlenky, jaký známe z románů i z poezie a kterou autor obdařil půvabem i čistotou, jenž kontrastuje se světem zločinu.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1976 , Mladá frontaOriginální název:
Ascenseur pour l’échafaud, 1956
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Výtah na popraviště. Přihlašte se a napište ho.
Výtah na popraviště, ve své době dobrý příběh, v dnešní době by se tomu čtenáři usmívali.
Tak samozřejmě že u knihy staré víc než 60 let se dá předpokládat, že některé motivy už budou jaksi passé, tedy dávno a mnohem líp zpracované v jiných knihách u jiných autorů. Na druhou stranu nápad, že vrah spáchá (téměř) dokonalý zločin, ale pak se stane taková banalita, jakou je v knize nepojízdný výtah, a všechno je rázem jinak, to je natolik zajímavé, že se mi kniha přečtená kdysi dávno natrvalo usadila v hlavě. Takže jsem ráda, že díky Čtenářské výzvě jsem se k ní po letech vrátila.
Kniha Výtah na popraviště v seznamech
Někdy mě k přečtení knihy zláká jen lehký náznak zápletky. Tohle byl ten případ. Vrah po spáchání vraždy uvízne ve výtahu.
Příběh nakonec zahrnuje mnohem více osob, které mají na děj vliv. Přesto jsem čekal trochu více, prostřední část je sice slušná, ale taky nudnější, za to jako příprava na závěrečný soud to bylo důležité a samotný konec se povedl.
Výtah na popraviště tak vystoupal na 3 hvězdy.