Význam ve výtvarném umění přehled
Erwin Panofsky
Svazek otevírá Panofského úvaha o podstatě humanitních disciplín (dějin umění zvláště) a rozdílech mezi humanitním a přírodovědným bádáním. Následující texty se věnují mimo jiné ikonologické metodě, kterou Panofsky metodologicky propracoval a ukotvil, dějinám renesančního i středověkého umění, vztahu italské renesance ke středověké tradici či vztahu Albrechta Dürera k antické kultuře. Texty shromážděné v publikaci dokládají neobyčejnou erudici autora, pro nějž byl obor dějiny umění součástí širšího proudu humanistické kultury.... celý text
Literatura naučná Umění
Vydáno: 2021 , MalvernOriginální název:
Meaning in the Visual Arts, 1955
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Význam ve výtvarném umění. Přihlašte se a napište ho.
Kniha obsahuje naprosto základní a velmi podnětné uměnovědné studie. Vedle Gombrichova Umění a iluze asi nejdůležitější v češtině vydaná uměnovědná práce druhé poloviny 20. století.
Některé stati se četly velmi dobře a utkvěly mi v paměti, jiné ne, každopádně za mou nejoblíbenější vědeckou metodu v rámci dějin umění (a mnou také nejpoužívanější) - ikonografii, které je zde do puntíku popsána, si Erwin hvězdičky určitě zaslouží.
Kniha Význam ve výtvarném umění v seznamech
2013 | Význam ve výtvarném umění |
2023 | Saturn a Melancholie: Studie z dějin přírodní filosofie, náboženství a umění |
2015 | Idea. Příspěvek k historii pojmu starší teorie umění |
Dílo Erwina Panofského mě velice zaujalo. Vážím si niancí, do kterých dokáže zabřednout. Na knize oceňuji rozptyl témat, od umění až přes jakési lexikální rozbory. Kniha není příliš odborná i jako lajk jsem se v ní dokázal vyznat. Celkově nemám ke knize jediné výtky.