Vzdálenost naděje přehled
Petr Novotný
Dramatický osud vězně Jana Válka, odsouzeného na sedm let žaláře, to je ústřední motiv románu Petra Novotného, který poutá dějem místy až detektivním. Stáváme se svědky střetu dobra a zla, víry a beznaděje. Autor nám příbližuje zasunuté a neobvyklé kouty lidského nitra. Vede čtenáře k úvahám o principech mravnosti o podstatě provinění, o možnostech převýchovy zločinců. Válkovo životní putování je cestou zakořeněného zla, v autorské analogii s prastarou řeckou bájí o Uranovi a Gaie, zlo vytryskuje na svět a lidská vůle je nedokáže zlomit. Existuje vzdálená naděje, cesta lemovaná utrpením, ale i láskou a odpuštěním. 45-008-85... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzdálenost naděje. Přihlašte se a napište ho.
Po této knize jsem sáhla protože jsem před lety četla Vezmu sekeru.
Byla to velice zvláštní a zajímavá kniha.
Děj nebyl sice moc obsáhlý, spíše mi připadalo, že kniha je jeden velký monolog, odehrávající se v hlavě hlavního hrdiny.
SPOILER
Zajímavé byli kapiloly zastavme se, kde se Jan Válek vracel do dštství a ukazovaly se jeho strastné dny s rodiči, kteří měli největší vinu na něm samotném.
Původně jsem si myslela, že kniha bude končit propuštením z věznice, ale už dvě kapitoly před koncem byl Válek propušten a začal mu nový život, přičemž jsem si myslela ze ted uz bude štastný, ale nedohnala ho ani tak jeho minulost z vězení, jako fakt, že v něm zůstali jizvy v podobě jeho rodičů, takže se z toho zbláznil, není divu.
Konec se je přeci jenom smírný a Válek přeci jenom nachází štastný život.
Kniha Vzdálenost naděje v seznamech
1987 | Vezmu sekeru |
1989 | Hypnotizér |
2003 | Proč jsme nemocní |
1989 | Schizofrenik |
2008 | Úvod do filozofie, sociologie a psychologie |
Kniha zajímavá asi do poloviny,kdy byl Jan Válek ve vězení.Po jeho propuštění už za moc nestála a to proto,že se začal chovat stejně,jako se k němu choval jeho otec.