Vzdělaná přehled

Vzdělaná
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489486/bmid_vzdelana-eXH-489486.jpg 4 1137 1137

Strhující pravdivý příběh o síle rodinných pout a odhodlání vydat se vlastní cestou. Tara Westoverová poprvé vkročila do školy, když jí bylo sedmnáct. Vyrůstala na samotě v rodině survivalistů a náboženských fanatiků a až v dospívání našla odvahu hledat si vlastní cestu. Studovala na Harvardu a v Cambridgi a zjistila, že vzdělání má osvobozující moc, ale že za něj bude muset zaplatit vysokou cenu.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Mladá fronta

Educated, 2018

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzdělaná. Přihlašte se a napište ho.

bebina007
11.02.2025 4 z 5

Autobiografický příběh dívky z ortodoxní mormonské rodiny, ve které pevnou rukou vládne její otec. Na denním pořádku je psychický teror, citové vydírání, zneužívání, šikana. Šílený, hrůzný, a velmi smutný příběh o tom, jaké škody dokáže napáchat psychicky nemocný náboženský fanatik. Velký respekt před Tarou, která - navzdory prostředí, ve kterém vyrůstala - nejenže dokázala dosáhnout prestižního vzdělání, ale především se vymanit z vlivu toxických rodičů.

bee88maja
04.02.2025 4.5 z 5

Nejvíc se mnou zamávají příběhy, s kterými (ať už vzdáleně nebo blíž) mám něco málo společného. Kdo je ve světě pravdy, lhář? Kdo je nositel dobra a kdo zla?

Ten vzdělaný? Ten, který má jiný názor než naše přesvědčení?

Zažít manipulaci a zpochybňování své vlastní racionality je jedním z nejhorších prohřešků, přidejme k tomu bagatelizované násilí a vylezou Vám oči z důlků.

Ovečky musí být přece poslušné, amen.

Tahle kniha mi jen dokazuje, že bezpodmínečné přijetí rodiny, ze které pocházíme, je občas velmi těžké. Zejména když nám vlastní racionalita velí, že je "něco" špatně. Ovšem neznáte-li nic jiného, pak i k takovéto rodině tíhnete více než je zdrávo. A máte uvnitř sebe zápas, který vám znemožňuje občas i normálně fungovat.

Při čtení, jsem si za hlavní postavy dosadila vlastní osazenstvo. Pocity, které se stránku za stránkou vynořovaly, se rovnaly vlastnímu prožitku, vlastní vzpomínce...

Být vzdělaný, někdy znamená překročit řeku, přes kterou není cesty zpět, i když to znamená, že ztratíte ty, s kterými vás pojí pokrevní pouto...

marcela9850
01.02.2025 5 z 5

Neskutečně silný příběh, který se opravdu stal- v současnosti v USA..Příběh mě děsil svou fanatickou zaslepeností a obdivuji autorku, jak se dokázala vymanit z předurčené životní cesty a stala se VZDĚLANOU

10 nejprodávanějších eknih (květen)

11.06.2020

Knižní novinky (12. týden)

16.03.2020

Kopec je posetý divokou pšenicí. Jestli jsou jehličnany a pelyňky sólisté, pšeničné pole je baletní sbor, každý stonek napodobuje prudké pohyby ostatních, milion balerín se sklání, jedna po druhé, a silný vichr jim ohýbá zlaté hlavičky. Prohlubenina v obilí vydrží jen chvilku - líp se snad vítr ani zahlédnout nedá.

Mám narozeniny zrovna tak, jako vy. Jen pokaždé jindy. Nemrzí vás, že si datum narození nemůžete měnit?

S životem v horách se pojí určitá nezávislost, představa soukromí a izolace, možná až suverenity. V tak ohromném prostoru můžete osamoceně plout celé hodiny, plavit se po borovicích, křovinách a kamenech. Z té nesmírnosti pramení klid; prostor uklidňuje svojí velikostí a všechno lidské ztrácí na důležitosti. A právě taková horská hypnóza, umlčování lidských dramat, Gena formovalo.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Ocenění knihy (1)

2018 - Goodreads Choice Awards (Autobiografie)

Kniha Vzdělaná v seznamech

v Přečtených1 566x