Vzdělaná přehled
Tara Westover
Strhující memoáry o síle rodinných vztahů a neuvěřitelném odhodlání vydat se v životě svou vlastní cestou Tara Westoverová poprvé vkročila do školy, když jí bylo sedmnáct. Vyrůstala na samotě v rodině survivalistů a náboženských fanatiků a až v dospívání našla odvahu hledat si vlastní cestu. Studovala na Harvardu a v Cambridgi a zjistila, že vzdělání má osvobozující moc, ale že za něj bude muset zaplatit vysokou cenu.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: 2024 , AscoltoOriginální název:
Educated, 2018
Interpreti: Petra Bučková
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzdělaná. Přihlašte se a napište ho.
At si ostatni rikaji co chteji, me se kniha libila a nemohla sem prestat cist.
Krasne je v ni videt rozdilnost nabozenstvi :) za me si sla Tara za svym snem a to, ze vas iritoval jeji otec?? Kazdy sme nejaky a on byl proste zaslepeny svou virou dej se co dej.
Zase ja mam takove knihy rada, protoze poukazuje i na akromnost nekterych lidi a co si budem, sme marnivi vic nez dost :( za me obdivuhodne, az samozrejme i velice extremni :))
Kdybych knihu neposlouchala jako audio, asi bych ji četla hodně dlouho. Ten fotr mě děsně iritoval a mám pocit, že spousta podstatných věcí ohledně studia zde byla asi vypuštěna. Jinak to vůbec nedává smysl. Jedině, že to děvče bylo génius. Matka byla též na facku a spousta situací pro mě naprosto nepochopitelných. Při čtení jsem vlastně byla permanentně naštvaná.
10 nejprodávanějších eknih (květen)
11.06.2020
Knižní novinky (12. týden)
16.03.2020
„Kopec je posetý divokou pšenicí. Jestli jsou jehličnany a pelyňky sólisté, pšeničné pole je baletní sbor, každý stonek napodobuje prudké pohyby ostatních, milion balerín se sklání, jedna po druhé, a silný vichr jim ohýbá zlaté hlavičky. Prohlubenina v obilí vydrží jen chvilku - líp se snad vítr ani zahlédnout nedá.“
„Mám narozeniny zrovna tak, jako vy. Jen pokaždé jindy. Nemrzí vás, že si datum narození nemůžete měnit?“
„S životem v horách se pojí určitá nezávislost, představa soukromí a izolace, možná až suverenity. V tak ohromném prostoru můžete osamoceně plout celé hodiny, plavit se po borovicích, křovinách a kamenech. Z té nesmírnosti pramení klid; prostor uklidňuje svojí velikostí a všechno lidské ztrácí na důležitosti. A právě taková horská hypnóza, umlčování lidských dramat, Gena formovalo.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
2018 -
Goodreads Choice Awards
(Autobiografie)
Kniha Vzdělaná v seznamech
v Přečtených | 1 510x |
v Chystám se číst | 1 099x |
Náboženství je opium lidstva a když se k tomu přidá ještě i možnost psychického onemocnění je vymalováno.
Obdivuji Taru,že se vyměnila z rodičovského prostředí a že dokázala jít si za svým cílem.