Vzestup a pád lidské mysli přehled

Vzestup a pád lidské mysli
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/548602/bmid_vzestup-a-pad-lidske-mysli.png 5 5 5

Autor, MUDr. Martin Jan Stránský je profesorem neurologie na Yaleově univerzitě a je také častým a oblíbeným hostem našich podcastů. Nabízíme vám nyní, jako výhradní vydavatel jeho přelomovou knihu založenou na rozsáhlém výzkumu a dlouholetých zkušenostech. MUDr. Stránský se ve své nové knize věnuje lidské evoluci a fungování mozku. Vysvětluje, jak se náš mozek vyvíjel a jak ovlivňuje naše myšlení. Zabývá se tím, jak náš mozek ovlivňuje lásku, náboženství a politiku, a zpochybňuje tak některá společenská přesvědčení. Zároveň zkoumá úžasné schopnosti lidské mysli. Zaměřuje se na dopad digitálních technologií na naše myšlení a společnost, přitom důrazně varuje před nadužíváním těchto technologií, které může představovat potenciální hrozbu pro náš mozek a myšlení.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzestup a pád lidské mysli. Přihlašte se a napište ho.

Beebee
02.01.2025 5 z 5

Tuto knihu jsem si pořídila ihned, jak vyšla. Nezklamala mně. Stránský je otevřený, přímý, sžíravý kritik toho, co se děje a je nedaptivní pro naše žití. Má hodně načteno a jeho kniha je zhuštěním vědeckých poznatků, znalostí z mnoha zdrojů, vlastního pozorování a nekompromisní snahy vidět uprostřed zmatení podstatu pod povrchem. Velmi ulehčuje orientaci v současném světě a zbavuje nás nutnosti přečíst stohy kvalitních (jak vybrat kvalitní je další problém) zdrojů, abychom se orientovali. Je tam mnoho nového plus syntéza toho, co víme, nebo jsme alespoň v pozadí mysli tušili. Chvílemi se dopouští zjednodušení (což možná musel, aby kniha nebyla tisícstránková a možná je to také o jeho postojích - kde většina věcí nemá vyšší smysl než biologickou podmíněnost). Zlobily mně jeho ironické poznámky ke Kristu a křesťanství, protože (ač se nepočítám mezi křesťany) jsem toho názoru, že autor - elita, opinionmaker, jenž vyzdvihuje kultivaci slova, dialogu a vztahů by mohl volit slova s větším emočním odstupem. Velmi mně zaujaly jeho poznámky k podstatě vědomí, při kterých překračuje do kvantové fyziky a zjednodušeně jí nabízí (k času doporučuji přečíst Carla Rovelliho - Řád času, ke kvantovým jevům cokoliv od vědeckých popularizátorů, k vědomí Jiřího Horáčka - Vědomí a realita, tito dva autoři se v něčem prolínají, koneckonců jeden je neurolog a druhý psychiatr). Velmi výstižná je kapitola o digitálních technologiích a posunu v rámci celospolečenských a politických trendů. Jeho kniha je podle mně velmi hodnotná a pokud vás zajímá fungování lidské mysli i krize současné společnosti, sáhněte po ní. Udělejte si vlastní názor. Stránský se opírá o to, co lze nazývat pravdivými fakty a nazývá věci pravými jmény, ač se vám to nemusí vždy líbit. Je odvážný a patří mu za to kloubouk dolů (palec nahoru by pro něj nebyl vhodný, po přečtení zjistíte proč :). K této knize doporučuji ještě novou a skvělou knihu Svět levného dopaminu. Doplňují se.

Náměsíčník, Ztracená koruna a další knižní novinky (48. týden)

24.11.2024

Kniha Vzestup a pád lidské mysli v seznamech

v Mé knihovně9x

2024  94%Vzestup a pád lidské mysli