Vzhůru - Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu přehled
Edward Michael Grylls
Bear Grylls jako nejmladší Brit v dějinách popisuje výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest. Autor mj. poutavě líčí dlouhé období pobytu v základním táboře pod Mount Everestem, kdy čekali na lepší počasí aby mohli podniknout další cesty do výškových táborů, a posléze na vrchol. Poutavým způsobem líčí atmosféru vysokohorského prostředí, popisuje překrásné přírodní scenérie, charakterizuje rázovité osobnosti svých přátel a dalších horolezců, stejně jako fyzické i psychické utrpení. Ve svých 23 letech se Bear Grylls stal nejmladším Britem, který vystoupil na vrchol této nejvyšší hory světa.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: 2011 , JotaOriginální název:
Facing Up: A Remarkable Journey to the Summit of Mount Everest, 2000
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzhůru - Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu. Přihlašte se a napište ho.
První polovina knihy mi přiša méně čtivá, pak už jsem se ale nemohla odtrhnout. Autentický popis té neskutečné dřiny, strachu a nervů, poslední kapitola bylo takové příjemné shrnutí. Bylo to moje první knižní setkání s Medvědem a za mě dobré :-)
Kniha Vzhůru - Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu v seznamech
2014 | Příběhy skutečné odvahy |
2017 | Let duchů |
2011 | Vzhůru - Pozoruhodná cesta k vrcholu Mount Everestu |
2018 | Bláto, pot a slzy |
2012 | Cesta vlka |
Jestliže jste někdy zasněně uvažovali o výstupu na Everest a představovali si modrou oblohu, sněhem jiskřící svahy, a horolezce žertující před barevnými stany, tato knížka vás hodně rychle vyvede z omylu.
Viděl bych tu dva aspekty. Bear Grylls je nepochybně velký frajer a já před ním smekám s velkým respektem. A to nejen kvůli výletu na Everest. Popisuje věci tak jak jsou, bez přikrašlování a romantiky. Užijete si dost dehydratace, nemožnosti dýchat, omrzlin a nechopnosti udělat další byť jen jediný krok. Zjistíte, že Everest je nehostinné místo plné odpadků a výkalů, mrtvých horolezců, ale rovněž spousty lidí, kteří se chtějí dostat nahoru. Jen se to málokomu povede.
Druhý aspekt je literatura jako taková. Líbí se mi pozitivismus, s jakým Bear ke všemu přistupuje, i pozitivismus vůči ostatním. Nesoudí, nekritizuje, neviní. Ale je toho všeho možná moc, hodně věcí se opakuje pořád dokola, úplně plynulé čtení to není. Ale jak říkám, je to bez příkras a devadesát dnů na hoře, kde je každý den stejný a stejně blbý, je obtížné popsat, to se asi musí prožít.