Věž zeleného anděla 4 přehled
Tad Williams (p)
Vzpomínka, Žal a Trn série
< 3. díl
Dokončení Trůnu z dračích kostí, Kamene rozluky a předchozích tří částí Věže Zeleného Anděla. Kniha, v níž vrcholí osudy Simona, Miriamele, knížete Joshui, všech jejich přátel i nepřátel. Kniha v níž se, stejně tak jako v předešlých dílech, proplétá válka s magií, romance se zradou. Knihy Věže Zeleného anděla přinášejí dokončení magického konfliktu, který porušil hranice času a prostoru a vrhl proti sobě bytosti různých ras a kultur.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2000 , Laser-books (Laser)Originální název:
To Green Angel Tower, 1993
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Věž zeleného anděla 4. Přihlašte se a napište ho.
![Gordonlord Gordonlord](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/142815/m_gordonlord-65e44de085afe.jpg?v=1709460960)
Takže - poslední díl ságy. Spousta rozjetých dějových linek, plných proroctví a tajemství, které musí ve finále vygradovat v překvapivý závěr, kde má všechno konečně dostat smysl. K tomu spousta vzájemných vztahů a malých příběhů, které mají dojít naplnění a uzavření. To by byl ideální stav.
A jaký tedy poslední díl je ? - Je o tom, že postavy jdou z hradního podzemí do hradní věže, a přemýšlí o tom, jak porazit zlo, aniž by cokoliv vymyslely. 400 stran jen tohohle. Nooo....co na to říct ?
Snad už nic. Závěr je úplně tupý a předvídatelný. Poražení hlavního zloducha směšné. Nevyužilo se zde nic z toho, co se čtyři díly naznačovalo, hledalo, nad čím se přemýšlelo...autor čtenáře jen stovky a stovky stran krmil nesmysly, které v konečném důsledku nebyly k ničemu třeba a všechna řešení přišla tak idiotským a narychlo zpatlaným způsobem, že se mi chtělo brečet.
Navíc poté, co Simon a jeho parta porazí hlavního zloducha, tak se Williams snaží honem rychle ještě na posledních pár stránkách zalátat díry v ději a uzavřít všechno, co šnečím tempem otevíral celých pět knih. Ale s křížkem po funuse mě to nejen nezajímalo, ale bylo to tak nelogicky a směšně slátané, že jsem se cítil skoro dotčen.
Vyloženě špatný konec těžce podprůměrné série. Žasnu, jak tohle mohl někdo vydat a přemýšlím nad tím, proč si na Databázi knih vůbec ještě vydržuju profil. Tohle nemůže ocenit snad nikdo, kdo v životě přečetl víc než leporelo se zvířátky a přesto má tenhle odpad tak vysoká hodnocení...
Kniha Věž zeleného anděla 4 v seznamech
v Mé knihovně | 109x |
1996 | ![]() |
2021 | ![]() |
1998 | ![]() |
2019 | ![]() |
1998 | ![]() |
(SPOILER) Při otevření závěrečného dílu už zajisté zkušený čtenář ví, co čekat. Fantasy jízda p. Williamse se blíží k vyvrcholení. Celou dobu jsem čekal, jak se to vlastně s tou věštbou a celým konkláve učenců studujícím prastaré rukupisy bude mít. Opravdu, opravdu jsem čekal temné zakončení celé ságy, jelikož podle předchozích dílu to ani jinak dopadnout nemohlo! Ovšem SImon primárnímu antagonistovi odpustí a v okamžení celý svět vykvete, znovu se rozezní dětský smích a ptačí zpěv. (je jasné, že i sám autor měl o závěru pochyby, jelikož celou poslední kapitolu překotně a poněkud zmateně čtenáři vysvětluje, čeho to byl vlastně svědkem)
Kniha se samozřejmě četla náramně a pleasure 'o meter hlási hot. Jen to královské finále je jak z pohádky ze studia Kamarád.