Vzpoura na lodi Bounty přehled

Vzpoura na lodi Bounty
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233727/bmid_vzpoura-na-lodi-bounty-233727.jpg 5 4 4

Vzpoura a loupežné přepadení na královské lodi Bounty. Popis jedné z nejslavnějších vzpour v dějinách mořeplavby. Loď byla z Anglie vyslána roku 1787 na Tahiti pro náklad chlebovníků určených pro obživu otroků na Jamajce. Britští námořníci strávili na Tahiti, které pro ně představovalo ráj a ztělesnění idylického života, několik měsíců. Naproti tomu život u námořnictva byl pro prosté námořníky velmi tvrdý; i mírný poručík Bligh po vyplutí z Tahiti přitvrdil svůj přístup, a proto proti němu necelý měsíc po opuštění Tahiti část posádky povstala, převzala loď a Blighe i s částí jeho věrných vysadila v otevřeném člunu na moře. Vzbouřenci poté zamířili zpět na Tahiti, část jich zde zůstala, zatímco zbytek odplul hledat útočiště na Pitcairnově ostrově, neboť Fletcher Christian předpokládal, že Britové neznají jeho přesnou polohu. V lednu 1790 Bounty skutečně Pitcairnu dosáhla a vzbouřenci loď zapálili a usadili se na ostrově.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Václav Petr
Originální název:

The Mutiny on the Bounty


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vzpoura na lodi Bounty. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Kozel
18.11.2018 4 z 5

Veleznámá námořní vzpoura na lodi Bounty, kterou jistě většina alespoň jednou viděla zfilmovanou, podaná v knize sira Johna Barrowa opravdu podrobným způsobem. Kromě osudů tří hlavních aktérů - kapitána Bligha a jeho fenomenální cesty k domovu v malém člunu, nevinného plavčíka Heywooda, který se později stal svého času kapitánem slavné lodi Victory a k jehož osudu, povaze i sestře Nessy člověk musí přilnout, a vzbouřence Christiana tu Barrow rozebírá celé pozadí děje, vlastní soudní přelíčení a značnou část knihy věnuje malému Pitcairnovu ostrovu a jeho komunitě založené vzbouřenci s dodatečným povzdechem, kdy jejich neposkvrněnost skončila misionáři vyslanými z Tahiti. Stížností proti těmto praktikám mi připomněl podobné výpady Melvilla, na nějž si člověk vzpomene v Barrowě dodatku, kdy cituje deníky Pollarda, kapitána lodi Essex - což je ta, která inspirovala Melvilla k Bílé velrybě. Malý kruh uzavřen.

Pokud byste si chtěli tento příběh přečíst, mohu jen doporučit, ale zároveň upozornit že svým rozsahem, zněním a starým překladem může být občas náročný na četbu. Ostatně, nejedná se o žádný historický román, nýbrž podrobnou vědeckou práci člověka, který měl přístup k informacím, pamětníkům a jako člen admirality měl k tématu skutečně blízko.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vzpoura na lodi Bounty v seznamech

v Přečtených8x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

18. století námořníci podle skutečných událostí vzpoura na lodi

Autorovy knížky

John Barrow
anglická, 1764 - 1848
1929  90%Vzpoura na lodi Bounty