Walden čili život v lesích přehled

Walden čili život v lesích
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360975/mid_walden-cili-zivot-v-lesich-BJH-360975.jpg 4 367 367

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Walden čili život v lesích. Přihlašte se a napište ho.

101evca
dnes 0.5 z 5

Já se tak snažila knihu dočíst. Byl to boj! Thoreau byl podle mě arogantní člověk, který neuznával cizí názor a tvrdil, že jen on zná pravdu. A přesto, byl závislý na pomoci ostatních a jeho malé dobrodružství bylo možné jen díky komunikaci s vnějším světem, kterým tak pohrdal. Kdyby se každý rozhodl jako on, tak žádný les ani samota neexistuje. Jeho životní styl, který tak opěvuje v celé knize, byl naprosto neudržitelný. Jasně, jeden člověk se může vydat do lesů, ale tisíc lidí? Sto tisíc lidí? Přesto autor neustále dává najavo, jak je úžasně chytrý, že žije tímto způsobem a každý, kdo tak nežije, je idiot. Asi nikdy mi nebyl autor knihy tak málo sympatický jako právě Thoreau. Už nikdy víc.

Roscata
27.12.2024 2 z 5

Nepamatuji si, kdy naposledy jsem se při čtení tak moc nudila a musela se nutit číst dál. Věřím, že kdyby autor zbytečně vše nepopisoval na x stránek, bavila bych se o mnoho více. Zároveň mi byli i proti srsti některé z autorových úvah a názorů. Přišlo mi, že cokoliv lidé dělali, bylo to podle autora špatně, protože on to dělá jinak a to je jediná možná cesta.
Jediné části, které jsem s chutí četla, byli ty o přírodě a okolí Waldenova rybníku, jinak to bylo jedno velké utrpení.

arthera
15.08.2024

Knihu jsem se snažila číst téměř dva roky. Mezitím jsem několikrát narazila na zmínky o tom, jak je tato kniha ZÁSADNÍ. Obávám se, že to je hlavně určitá aura mýtu, která knihu a Thoreaua (četla jsem i jeho deníky) obklopuje. A ten mýtus mi přijde větší než obsah knihy. Mě ta kniha bohužel nic nedala, asi nejsem cílovka.

Jinak to hezky vystihla JulianaH. .

Moje zkušenost mě přinejmenším naučila, že jestliže někdo postupuje s důvěrou směrem, který mu ukazují jeho sny, a snaží se žít životem, jak on si jej představuje, dojde k výsledku, který by běžně nečekal. Leckteré věci si dál nevšímá, překročí neviditelnou hranici, kolem něho a v něm začnou vznikat nové, obecné a méně svazující zákony, anebo se původní zákony rozšíří a budou se vykládat k jeho prospěchu ve svobodějším pojetí a on bude žít volně jako bytost vyššího řádu. V tom poměru, v jakém zjednoduší svůj život, ukáží se zákony vesmíru méně složité. Samota nebude samotou, ani chudoba chudobou, ani slabost slabostí.

Mnozí se tuze starají o pomníky Východu i Západu a chtějí vědět, kdo je vystavěl. Já zase bych raději věděl, kdo je tenkrát nestavěl, kdo byl nad takové hříčky povznesen.

Štěstí je jako motýl. Čím víc ho pronásledujete, tím víc vám uniká. Pokud ale obrátíte pozornost k jiným věcem, přiletí a zlehka se vám usadí na rameni.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Walden čili život v lesích v seznamech

v Mé knihovně246x