Walden čili život v lesích přehled

Walden čili život v lesích
https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79625/walden-cili-zivot-v-lesich-79625.jpg 4 359 359

Soubor originálních přírodních esejů amerického literáta a filozofa. Ve své nejznámější knize líčí svůj dvouletý pobyt ve vlastnoručně postavené chatě na břehu jezera Walden, kde žil odloučeně od společnosti v nejužším kontaktu s okolní přírodou. Ze zkušeností vznikla sugestivní kontemplace nad vztahem člověka a přírody, nad smyslem lidského života a existence. ... celý text

Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: , Jan Laichter
Originální název:

Walden; or, Life in the Woods, 1854


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Walden čili život v lesích. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (93)

arthera
15.08.2024

Knihu jsem se snažila číst téměř dva roky. Mezitím jsem několikrát narazila na zmínky o tom, jak je tato kniha ZÁSADNÍ. Obávám se, že to je hlavně určitá aura mýtu, která knihu a Thoreaua (četla jsem i jeho deníky) obklopuje. A ten mýtus mi přijde větší než obsah knihy. Mě ta kniha bohužel nic nedala, asi nejsem cílovka.

Jinak to hezky vystihla JulianaH. .

MilenaB.
29.07.2024 1 z 5

O knize jsem slyšela snad desetkrát v několika amerických filmech a seriálech. Říkala jsem si, že si to musím přečíst, abych zjistila, proč je v USA tak ceněná. Nikdy v životě jsem se tak nenudila. Nedočetla jsem, vydržela jsem asi jednu třetinu a víc jsem nezvládla. Chápu, že to někoho nadchne, ale mě tedy rozhodně ne.


MarkoK
15.07.2024 3 z 5

Mňa osobne zaujímali praktické veci pobytu pri Waldenskom jazere, ktoré sú cca na prvých 100 stranách, a potom už ide knižka do siahodlhých a pre mňa nezaujímavých opisov prirody a mesta, a ďalších vecí.
Ten pocit, keď pre mňa bola najzaujímavejšia časť zo zvyšných skoro 250 strán, to ako Thoreau opisoval vojnu mravcov, ktorú videl.(str242-245)
Ako knižku URČITE odporúčam prečítať, ale asi iba tie zaujímave časti, ktoré som spomenul vyššie.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (4)

Moje zkušenost mě přinejmenším naučila, že jestliže někdo postupuje s důvěrou směrem, který mu ukazují jeho sny, a snaží se žít životem, jak on si jej představuje, dojde k výsledku, který by běžně nečekal. Leckteré věci si dál nevšímá, překročí neviditelnou hranici, kolem něho a v něm začnou vznikat nové, obecné a méně svazující zákony, anebo se původní zákony rozšíří a budou se vykládat k jeho prospěchu ve svobodějším pojetí a on bude žít volně jako bytost vyššího řádu. V tom poměru, v jakém zjednoduší svůj život, ukáží se zákony vesmíru méně složité. Samota nebude samotou, ani chudoba chudobou, ani slabost slabostí.


Mnozí se tuze starají o pomníky Východu i Západu a chtějí vědět, kdo je vystavěl. Já zase bych raději věděl, kdo je tenkrát nestavěl, kdo byl nad takové hříčky povznesen.


Štěstí je jako motýl. Čím víc ho pronásledujete, tím víc vám uniká. Pokud ale obrátíte pozornost k jiným věcem, přiletí a zlehka se vám usadí na rameni.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Walden čili život v lesích v seznamech

v Právě čtených38x
v Přečtených495x
ve Čtenářské výzvě79x
v Doporučených42x
v Knihotéce240x
v Chystám se číst509x
v Chci si koupit93x
v dalších seznamech14x