Wild: Příběh Shackletonovy expedice přehled
Reinhold Messner
V roce 1914 vyráží anglický dobrodruh Frank Wild společně s významným polárním badatelem Ernestem Shackletonem a šestadvaceti dalšími muži na „poslední výpravu na Zemi“ s cílem přejít Antarktidu. Loď Endurance se však o ledovec rozdrtí dříve, než expedice vůbec dorazí k výchozímu bodu. Po celých pět měsíců muži driftují na ledové kře směrem na sever. Jenže kra se jim začíná pomalu rozpouštět pod nohama. Posádka se nakonec zachrání na ostrůvku, na kterém by je však nikdo nehledal – toto místo neznají ani velrybáři. A navíc v Evropě zuří první světová válka. Zatímco se Shackleton vydává s hrstkou mužů na malém člunu pro pomoc, na ostrově v neustálé tmě a příšerné zimě zůstává pod vedením Franka Wilda dvaadvacet trosečníků. Po celou antarktickou zimu v tom nejhorším vězení na světě udrží Wild ve svých mužích víru v záchranu – a to díky síle své osobnosti.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Cestopisy a místopisy
Vydáno: 2018 , JotaOriginální název:
Wild oder Der letzte Trip auf Erden, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Wild: Příběh Shackletonovy expedice. Přihlašte se a napište ho.
Na knihu jsem se zprvu těšila, po shlédnutí hodnocení jsem ji dlouho odkládala, až na ni konečně došlo. Jakkoli by mne příběh zajímal, autorův styl vyprávění (ještě ohraničený připomenutím jeho vlastní návštěvy některých míst, obtížně dosažitelných pro jiné smrtelníky, přitom ale bez jakéhokoli dalšího významu pro cokoli) byl prostě natolik nestravitelný, že pro mne celý příběh zabil, přesněji odradil mne jej vůbec celý přečíst. Skákání od jednoho k druhému, podivné dialogy, žádný úvod, najednou se vynořují další postavy, prostě bez ladu a skladu, jakékoli plynulosti a srozumitelnosti...
Upoutávka na obálce je na expedici k jižnímu pólu, ale o ní to až tak docela není, Wildových výprav je tu víc.
A navíc taková kniha by se neměla obejít bez mapy a ubohé černobílé fotky bez popisků.
A překladatel tomu nasadil korunu používáním nepřeložených anglických pojmů, které navíc vydatně skloňoval: do "white-outu", v "pack icu", "icebergy" - naprostá hrůza.
Téma knihy - objevitelské expedice - je pro mne srdcovou záležitostí a velmi mne zajímá. To je ale také jediný důvod, proč jsem knihu vůbec dočetl do konce. Něco jsem se dozvěděl, autor mi pomohl zasadit dobývání jižního pólu do společenských souvislostí tehdejšího světa.
Bohužel musím konstatovat, že kniha je napsaná velmi nezáživným způsobem, není chytlavá, je místy nepřehledná, opakující se.. její četba je poměrně nudná ačkoliv popisuje úžasná dobrodužství. Knize chyběl redakční odstup a možná měla delší dobu zrát, než se dočkala vydání. Myslím, že knihám od Messnera se nadále vyhnu.
Kniha Wild: Příběh Shackletonovy expedice v seznamech
v Mé knihovně | 28x |
2003 | Osudová hora. Nanga Parbat – bratrova smrt a samota. |
2016 | Pád nebes |
2000 | Malloryho druhá smrt – Záhada Mount Everestu |
1984 | Everest – Výprava po nejzazší mez |
2014 | Žít a přežít |
Dobývání Antarktidy mělo několik hrdinů. Obdivuji je, zejména při nedostatečném vybavení a zabezpečení. Ale příběh Shackletovy expedice v podání R.Messnera mě neuchvátilo. Chybělo zde románové napětí a čtivost, která by vtáhla do děje.