Winesburg, Ohio přehled
Sherwood Anderson
Zbierka poviedok amerického prozaika o životných osudoch najrôznejších ľudkov malého mestečka. Doslov napísal Jozef Olexa.
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1959 , SVKL - Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúryOriginální název:
Winesburg, Ohio, 1919
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Winesburg, Ohio. Přihlašte se a napište ho.
Městečko Winesburg jako album momentek že života jeho napohled ničím jedinečných a zajímavých obyvatel. Ale každá z nich pod tou všedností koncentruje možná tragikomický, pro zachyceného však zlomový okamžik příběhu jeho života. Album, které si sebou jako vzpomínku na dospívání v obyčejném americkém maloměstě odváží mladík a budoucí spisovatel...jako jakýsi nepřiznaný vypravěč, nebo spíš nesebestředný zaznamenávatel banálnosti a pomíjivosti lidského života, za níž se vždy skrývá spousta velkých snů a malých dobrodružství. Prosté, čisté, s velkým citem a porozuměním, nesentimentálně a nepateticky dojemné.
Nudné maloměsto, nudná kniha, ale doposlouchala jsem .
Po předchozí skvělé knize to bylo utrpení, ale vezmu-li v potaz rok vzniku,
musím být spravedlivá a ohodnotit alespoň průměrem.
„Narodil se v nevhodné době a na nevhodném místě, trpěl tím a přinášel utrpení druhým. (Zbožnost)“
Kniha Winesburg, Ohio v seznamech
povídky láska americká literatura porozumění osamělost
Část díla
1976 | Městečko v Ohiu |
1964 | Smrt v lese |
1999 | Smutní trubači (čtyři povídky) |
1927 | Temný smích |
Jsou příběhy, které na vás víc, než akčním dějem zapůsobí atmosférou. Právě takové jsou ty z městečka kdesi v Ohiu. Zdánlivě obyčejné, všední až nudné příběhy stejně obyčejných, všedních a nudných lidiček, které však ulpí kdesi v podvědomí, jako černobílé fotky starého alba. Po letech si už nevzpomenete na konkrétní děj, ale nostalgický pocit čehosi uplynulého a nedostižného zůstává.