Kosti přehled
Brian Azzarello
Wonder Woman série
Bohové mají nového krále. Amazonky mají novou královnu. Ale pouze jeden může vládnout. Monstrózní bůh známý jako Prvorozený se zmocnil olympského trůnu a přeměnil jeho božskou nádheru na noční můru plnou krutostí a zabíjení. Nespočine, dokud všichni bohové pantheonu spolu se všemi bytostmi celého světa nebudou na jeho příkaz rozdrceni. Wonder Woman, princezna válečnice, zdědila korunu Ráje a vládne magickému ostrovu, jež její sestry Amazonky po tisíce let nazývají domovem. Aby ochránila svůj lid, své přátele a svůj svět před blížící se válkou je připravena na změnu – kterou však nejlepší válečnice světa přijmou jen přes svoji mrtvolu. Jenže u Wonder Woman a jejího lidu teď musí jít neshody stranou. Je třeba shromáždit těch několik spojenců, kteří Prvorozeného přežili, a připravit se na rozsáhlou nepřítelovu invazi. Protože když královna válečnice bojuje s králem bohů, měli byste si dobře vybrat, na čí stranu se postavíte… Úspěšní autoři BRIAN AZZARELLO (JOKER, 100 NÁBOJŮ), CLIFF CHIANG (GREEN ARROW/BLACK CANARY) a GORAN SUDŽUKA (Y: POSLEDNÍ Z MUŽŮ) přichází ve WONDER WOMAN: KOSTI (souhrnné vydání čísel 30–35 a příběhu ze SECRET ORIGIN č. 6) se závěrem své epické série v příběhu o šíleném vládnoucím bohovi!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kosti. Přihlašte se a napište ho.
Kosti jsou krásné finále úžasné Azzarellovské série, které ale nevyužívá naplno svůj potenciál. Na úžasně epický konec předchozího dílu navazujeme kostrbatým kecáním a válečnými přípravami a poradami, které se místo ducha pospolitosti a bojovnosti stále nesou ve sporech mezi amazonkami a jinými postavami. Je tohle ten kouzelný bájný ostrov rasy žen, která se oddělila od mužů, protože byli moc primitivní a agresivní? Dámy, zameťte si před vlastním prahem, protože Azzarello tu ukazuje amazonky v tom nejhorším a nejvíc malicherném světle, jaké jsem kdy v historii DC viděl. A všemu vévodí Diana, která si nedokáže sjednat pořádek a trošku v tom lítá. Alespoň tu máme Héru, která se zase chopí svých povinností a ukáže, že je pořádná queen.
Nicméně zbytek dílu je docela dobrý a Svár i Héra (ale i ostatní bohové) předvádí výbornou božskou show a zastiňují Dianu. Ta sice dokoná superhrdinské finále, ale na takto drsnou a děsivou sérii je to veliký downgrade, když Diana v podstatě jen ukecává zlo a samotné finále je takové šup sem, šup tam. Je to obrovská škoda, protože od začátku mě tahle série zaujala svou temnou stránkou, vážností a velkou přítomností krve, násilí a zla... Nicméně pořád je to příběh nadprůměrný oproti některým jiným, takže proč ne. :)
Program apokalypsy, Nick a Charlie a další knižní novinky (21. týden)
22.05.2022
Kniha Kosti v seznamech
2012 | Joker |
2006 | Těžké časy |
2020 | Batman: Zatracení |
2012 | Dobré úmysly |
2019 | Batman v černé a bílé |
No, neviem, nejako ma to nechytilo. Pravdupovediac som sa musel radikálne prižmurovať oko, aby som nedal len 2*. Záver Azzarellovej nadvlády nad Wonder Woman (ale nepovedzte jej to). Kosťami sa jeho účasť v univerze končí, nasledujúcu časť (Válkou rozervaná) už písala žena, Meredith Finchová. Brianov prístup k Diane bol od prvej chvíle skvelý. To, ako provokatívne, sexi a dynamicky miešal v jednej nádobe prastaré mýty a legendy s modernou dobou (a pridal znepokojivé hororové výjavy), tak na tom bolo fakt dačo chytľavé. Ak celý tento jeho rázny run raz vyjde v masívnom omnibuse, bude to veľmi dobre hodnotený omnibus. Problém je, že takto „rozkúskované“ to občas strácalo dych, ako aj atmosféru a zaujímavé zápletky a lepšie knihy striedali slabšie a priemernejšie. Ako sú žiaľ aj Kosti. Ľudské postavy sú také nezáživné, až vám hrozí smrť unudením. Neoslovili ma ani početné akčné sekvencie. Diana funguje ako charakterová postava, ktorá nie je dokonalá, ale vidíme progres v jej správaní, registrujeme svetlo na konci tunela a je nám jasné, že skôr alebo neskôr zvlečie starú kožu a stane sa z nej prvoligová vodkyňa, na akú sa po jej smrti bude veky spomínať. Pripadalo mi to tak, že Briana to proste prestalo baviť písať a logicky to chcel zakončiť grandióznym finále, ale už ho to nebavilo a tak to „len tak nejako“ zakončil a šiel domov/na pivo.