Projekt Kraken přehled
Douglas Preston
Wyman Ford série
< 4. díl
Myslím – tudíž zahynete… Měla to být nejnáročnější operace v dějinách NASA, avšak vymkla se z rukou. Vyslání sondy do mrazivého metanového prostředí Saturnova měsíce Titanu nemá v dějinách dobývání kosmu obdoby. Pozemní zkouška vesmírné sondy končí fatálním nezdarem. Přičinila se o něj Dorothy, nejdůmyslnější produkt kybernetického programátorství. Místo k nejzazší hranici sluneční soustavy pronikla do celosvětové sítě, do internetu, tedy prakticky do každého počítače na světě, do Pentagonu, na Wall Street, dostala se i do prezidentova kardiostimulátoru.... celý text
Literatura světová Sci-fi
Vydáno: 2014 , BB artOriginální název:
The Kraken Project, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Projekt Kraken. Přihlašte se a napište ho.
Chtěl jsem dát tři hvězdy, ale posledních několik desítek stran se mi vážně líbilo a dojalo. :)
Kniha Projekt Kraken v seznamech
2007 | Relikvie |
2004 | Zátiší s vránami |
2003 | Kabinet kuriozit |
2007 | Kniha mrtvých |
2007 | Relikviář |
Téma umělé inteligence je obecně pro lidstvo jedna velká neznámá, a autoři se jej "chytají" ve snaze odhalit jeho silné a slabé stránky. Nejinak je tomu i v tomto románu, který odhaluje důsledky osamostatnění umělé inteligence, jež původně měla velet misi za měsíc Titan.
Kniha je velmi čtivá, napínavá, děj ubíhá přímo před očima. Z tohoto pohledu mohu knihu jen doporučit. Na druhou stranu mi vadily "výlevy emocí" oné umělé inteligence a její vnitřní "rozhádanost" - ale nejsem IT specialista a tak netuším, zda by byť ten nejdokonalejší program byl schopen takové nevyrovnanosti a emočních projevů. A konec je vysloveně typicky americký, což mně osobně také "nesedlo". Proto dávám "jen" 4 hvězdičky.