Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše přehled
Mark Twain (p)
Slavný příběh z pera jednoho z nejznámějších amerických autorů 19. století. Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše se dočkal i mnoha více či méně úspěšných televizních zpracování. Jádro příběhu je velmi jednoduché. Inteligentní americký mladík pocházející z Ameriky konce 19. století se ocitá v Anglii 6. století, na dvoře bájného krále Artuše. Mladík odkojený dobou prudkého rozmachu vědy a techniky pak své znalosti využívá v prospěch svůj i svého okolí a potírá tak tehdejší tmářství, bídu a krutost. Mark Twain rozehrává celou řadu humorných situací, ovšem s vážnějším podtextem, ve kterém se moudrý satirik zamýšlí nad zneužitím moci i postavením člověka ve společnosti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše. Přihlašte se a napište ho.
Zatím mám přečteno pouze ušima z rozhlasového zpracování, tedy kratší verzi, ale rozhodně mě to naladilo i na četbu papírové knihy. Možná proto, že na rozdíl od části níže komentujících klasické Artušovy příběhy neznám, mně ten jiný pohled na 6. století bavil. Twainův humor byl tady celkem jemný a dokázal odlehčit těžkou atmosféru nespravedlnosti a dojemné příběhy hlavních i vedlejších postav. Uvidíme, zda změním názor po přečtení celé knihy, ale dvanáctidílný poslech (po půlhodinkách) byl příjemný.
Zábavná demonstrace toho, jak je dějepis ošemetný školní předmět, protože na svět se dá dívat z různých úhlů pohledu a interpretace událostí může vypadat hodně různě. Podnikavý a sebevědomý Američan, technický pokrokář má co dělat, aby rozdýchal móresy šestého století a svým razantně neomaleným způsobem přináší svému okolí změnu, o kterou nemusí hned každý stát. Četlo se to krásně a bavila jsem se výborně.
Kniha Yankee z Connecticutu na dvoře krále Artuše v seznamech
1964 | Dobrodružství Toma Sawyera |
1961 | Tajemný cizinec |
1999 | Princ a chuďas |
1965 | Dobrodružství Huckleberryho Finna |
1970 | Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna |
Chvílemi je to Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha postavený na hlavu. A chvílemi pan Brouček Svatopluka Čecha na své cestě 15. stoletím. Chvílemi máte pocit, že hlavní hrdina je jediný, kdo má zdravý rozum a všichni ostatní jsou quijotové žijící ve svých rytířských příbězích. A chvílemi máte pocit, že si autor ze svého hrdiny utahuje. A z toho taky plyne moje hodnocení. Autor se nemůže rozhodnout, kterým směrem jeho satira míří, jestli na moderního člověka nebo na tu historii, a tak to vyznívá do ztracena. Navíc ten hrdina, který jako MacGyver nebo Verneův Sirius Smith udělá z pšouku telegraf, vydavatelství i zbrojovku, je prostě dneska už něco úplně mimo.