Z deníku pěvce - Vilém Přibyl přehled
Václav Drábek
Průvodce umělcovým hostováním na předních světových scénách, svědectví o Přibylovi člověku, které si rádi přečtou všichni ti, jež si podmanilo jeho svrchované umění.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Z deníku pěvce - Vilém Přibyl. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Z deníku pěvce - Vilém Přibyl v seznamech
deníky Národní divadlo v Praze operní pěvci
Jedinečný vhled do uměleckého světa, do života nabitého prací, potleskem a cestami napříč zeměkoulí. Je tu Bulharsko, Itálie, Francie, Německo, Anglie nebo španělská metropole Barcelona. Je tu vzdálené Turecko, Kyrgyzstán, Japonsko a také Kanada a sousední Spojené státy se svým "Los Kraváles". ...Startovní stanicí je však vždy Brno nebo Praha. Domov.
A snad proto, že je to psané postupně, ještě pod vlivem okamžiku, pod vlivem toho či onoho místa, řekla bych chlapsky psané, navzdory těžkostem optimisticky a stále pokorně, je to vyprávění čtivé, zábavné a moudré. // Role editora zápisků - muzikologa a pedagoga Václava Drábka (1943-2008), není v knize blíže specifikována. V úvodním slovu pouze uvedl, že se jedná o fragment zápisků, o nedokončené dílo. // Doplněno černobílými fotografiemi, soupisem operních rolí a supraphonskou diskografií Viléma Přibyla. // Hodnotím maximálním počtem hvězdiček a jsem ráda, že jsem přečetla.
Některé osoby, které se v knížce objevují:
- Lies Askonas (1913-1996)
- Naděžda Kniplová (1932-2020)
- Václav Kašlík (1917-1989)
- Charles Mackerras (1925-2010)
- Ludmila Dvořáková (1923-2015)
- Zubin Mehta (*1936)
--------------------------------------------
TŘI CITÁTY:
,,Když tu operu člověk vidí a slyší v celku, je to přece jen o něco lepší, nežli to zpívat."
,,Není umění zazpívat někde jednou - to je věcí impresária, ale vrátit se tam znovu, být znovu pozván - to už je úspěch."
,,Byl jsem spokojen, protože za daných okolností jsem víc ani dělat nemohl."