Z pradějin tvorstva přehled

Z pradějin tvorstva
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110812/z-pradejin-tvorstva.jpg 5 6 6

Kniha význačného paleontologa poutavě líčí vývoj rostlinstva a živočišstva během dlouhých geologických údobí a vysvětluje příčiny vzniku vyšších rostlinných a živočišných forem. Závěr pojednává o Darwinově teorii a jejích předchůdcích.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Z pradějin tvorstva. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1)

jerisno
07.04.2022 5 z 5

K této populárně-naučné knize o vzniku života na Zemi, jsem se dostal díky mému oblíbenému a štědře zásobenému antikvariátu. Že jsem po knize (mimochodem velmi zachovalé) sáhl, rozhodlo jméno autora (Josef Augusta patřil vždy mezi mé oblíbence), ilustrátora (osvědčený Zdeněk Burian) i to, že jsme s touto knihou (druhé vydání, 1959) stejný ročník :-(
Nejde o žádné povídkové příběhy, jak jsme u Augusty většinou zvyklí, ale o plnohodnotnou vědeckou publikaci, psanou ovšem velmi přístupným způsobem. Uměl bych si představit, že ve své době mohla velmi dobře posloužit jako učebnice pro studenty biologie a paleontologie. Josef Augusta nás zde seznamuje s tehdejším vědeckým pojetím vzniku a vývoje života na naší planetě od starohor až po čtvrtohory. Ve svých závěrech vychází z tehdejších poznatků (zejména z teorií A. I. Oparina a Ch. Darwina). Nejsem biolog, ani paleontolog a tak netuším, zda je Oparinova teorie dnes již překonaná, nebo stále respektovaná. V této knize ale působí velmi logicky a věrohodně.
Jazyk knihy je lehce zastaralý ("Risikový faktor", fysikální jevy", "druhová specialisace"), tedy tak, jak se dříve psalo. Pobaví také některé zastaralé biologické pojmy ("ústrojenci" místo dnešních organismů, "drobní ústrojenci" jako dnešní mikroorganismy a pod.).
I přes tyto faktory je kniha velmi čtivá a pokud se vypořádáte i s množstvím latinských názvů (já osobně jsem je občas přeskakoval) není to rozhodně ztráta času. Knihu si nechám i proto, že představuje zajímavý náhled na dávné události, optikou nedávného vnímání světa.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Z pradějin tvorstva v seznamech

v Přečtených6x
v Knihotéce14x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x