Za čárou přehled

Za čárou
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532235/bmid_za-carou-65d8d00a3ad4b.jpg 4 12 12

Miloš píše básně. Miloš je zedník. Miloš umí spravit každé hodinky. Miloš žije v šumavské vesnici kousek od hranic s NSR, tedy s Německou spolkovou republikou – a jsou 80. léta 20. století. Každý se snaží protloukat, jak se dá, většinou pod heslem „kdo nekrade, okrádá rodinu“. Miloš je ovšem jiný než většina jeho sousedů a kamarádů, vyčnívá nad panoptikum chlapíků, kteří večer co večer v hospodě cucají své pivo a opakují stále stejné fórky. Miloš je dobrák, a kdyby nebyl i kus mužského, posmívali by se mu do očí. A pak jedné bouřlivé noci v lese u domu zvaného Pazderna uklouzne po blátě a sjede jako Alenka králičí norou do jiného světa. Není ale ani v kraji divů, ani za zrcadlem, nýbrž za čárou. \nDaniela Šafránková rozvíjí mírně bizarní příběh z dob, kdy naše obýváky zdobily plechovky od coca-coly a okresní estébáci viděli ideovou diverzi i ve fialové krávě.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za čárou. Přihlašte se a napište ho.

Nelmal
18.09.2024 2 z 5

Kniha má asi jen 270 stran ale malým písmem k tomu je dost nudná, tak jsem měla pocit, že to nedočtu. Jste na straně 120 a kluk párkrát přešel tam a zpět jinak nic. Není to vtipné, není to dojemné, není to akční...Zkrácení o půlku by prospělo, to bych i hvězdu přidala, nyní ale ubírám za ty trapné fake pětihvezdy.

LenV
19.07.2024 3 z 5

Trochu mě holt rozčilovalo, že by to vše šlo takto snadno a opakovaně. Vím, že se jedná o smyšlený příběh a fakt jsem se snažila tuto hru přijmout, ale nešlo to, asi z úcty k těm všem opravdovým příběhům z pohraničí ... Jinak spousta stereotypů ve vykreslování postav a okolí. Ale nakonec krásný přebal knihy, vlastní obraz autorky shrnující obsah knihy do abstrakce. 75%

Aleš.R
10.05.2024 4 z 5

Mělo se to jmenovat O hloupém Honzovi jménem Miloš s podtitulem Národní báchorka jak od Boženy Němcové, člověk by pak hned věděl, zač je toho loket.
Ale jako jo, nebylo to špatný.

Kniha Za čárou v seznamech

2016  50%Bydlim v Nuslích