Za devíti vlnami: Kniha irských mýtů a legend přehled

Za devíti vlnami: Kniha irských mýtů a legend
https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88915/mid_za-deviti-vlnami-kniha-irskych-mytu-C1N-88915.jpg 4 17 17

Nejstarší památky irské literatury se dělí do čtyř hlavních cyklů: mytologického, ulsterského, feniánského (Finnova) a historického (neboli cyklu králů). Autorka do své sbírky pojala pověsti z prvních tří cyklů. Hrdiny mytologického cyklu jsou příslušníci lidu Túatha Dé Danaanů, národa polobohů, jenž obýval Irsko, dokud jej nevypudili předci dnešních obyvatel – Milové. K ústředním tématům cyklu patří boj Túatha Dé Danaanů s Fomoriany, plemenem polodémonů žijícím na ostrovech roztroušených u irského pobřeží. Ulsterský cyklus vypráví o hrdinských činech Conora Mac Nessy a bojovníků Rudé větve, kteří žili okolo počátku našeho letopočtu. Fenianský cyklus pojednává o Finnovi Mac Cumhaillovi a jeho družině Fianna.... celý text

Duchovní literatura Mytologie
Vydáno: , Apsida

Over Nine Waves: A Book of Irish Legends, 1995

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za devíti vlnami: Kniha irských mýtů a legend. Přihlašte se a napište ho.

LordByron
23.10.2023 4 z 5

Nádherná a zrozumiteľne prerozprávaná knižka. Nádherné príbehy.

tereza1198
18.10.2021 4 z 5

Irské legendy prostě miluji. Jejich protagonisté jsou většinou složité postavy. Kradou si ženy, lžou, podvádí, proklínají děti, jezdí na vozech po okolí a vyvolávají konflikty. Některé příběhy jsou vyloženě smutné. Magie a osudovosti je plný irský vzduch. Krajina je krásná a tajemná a k mohyle bych se v noci raději nepřibližovala.
Kniha je bohužel taky plná překlepů, ale na kráse jí to neubralo

vlkcz
14.01.2021 4 z 5

Hodnotit převyprávění mýtů je vždycky těžké. Zvlášť v takovémto případě, kdy jde o mýty, které jsou u nás (na rozdíl třeba od řeckých bájí, nebo díky marvelovským filmům zpopularizované - byť značně pokřivené - severské mytologie) v podstatě neznámé. Přesto se dají najít místa, která i našinci přijdou povědomá (plaváčkovský motiv Lughova dětství, Havlíčkův Kukulín - Cúchulain).
Hrdinové jsou irsky horkokrevní, často úskoční, občas si současník pokládá otázku, zda vůbec znali něco jako fair-play, prostě životné postavy.
Některým čtenářům bude dělat problémy irština/gaelština ve jménech, nicméně závěr knihy obsahuje slovníček s výslovností.
Kniha má pouze dva, možná subjektivní, nedostatky.
První je skutečnost, že místo zpracování historického cyklu dala autorka přednost krátkému seznámení s životy svatých patronů Irska - Patrika, Brigit a Kolumba. Nic proti nim, ale přeci jen oproti hrdinským eposům je to nuda.
Druhým je odbytá korektorská a redaktorská práce. Časté překlepy a občasné gramatické chyby prostě ruší.

Kniha Za devíti vlnami: Kniha irských mýtů a legend v seznamech

mýty a legendy irská literatura keltská mytologie irská mytologie

Autorovy knížky

1999  85%Za devíti vlnami: Kniha irských mýtů a legend