Za krásami Indie přehled
Jaromír Skřivánek
Vnímavý umělec zachytil v knížce bohatství dojmů, jimiž na něho zapůsobila dnešní Indie, země mnoha protikladů. Citlivě popisuje krásu indické krajiny a stavebních památek a přibližuje těžko pochopitelný svět náboženského života Indů, který je velmi důležitý pro poznání současných indických problémů. Vypráví o svých setkáních s prostými Indy, o bizarních obydlích těch nejchudších a o dalších pozůstatcích neblahého dědictví britské koloniální nadvlády.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za krásami Indie. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavé, ale asi to není můj šálek čaje. Popisy přírody a duchovna byly zdlouhavé a mírně řečeno nezáživné.
Jedno podzimní dopoledne jsem si zašla u nás ve městě do čajovny a tam byla k dispozici tato kniha a tak jsem jí za jeden den a při popíjení, mimo jiné i indického čaje, přečetla.
Kniha Za krásami Indie v seznamech
Fantastický cestopis autorova malířského putování po zejména architektonických památkách Indie podniknutého v 70. letech minulého století. Pan Skřivánek byl stejně dovedný spisovatel jako malíř - jeho vyprávění je tak živé, barevné a místy okořeněné jemným humorem, že by se za ně nemusel stydět ani takový Karel Čapek a často jsem měl pocit, jako bych popisovaná místa navštívil sám. Navíc se kniha vyznačuje určitým duchovním přesahem, jelikož autor obdivoval džinistické náboženství a životní filosofii a před cestou prošel velkou teoretickou průpravou, a tak je cestopis kromě takových předností jakými jsou pozorné a citlivé oko malířovo a vnímavý, pokorný, ale nikoliv nekriticky obdivný přístup k cizí kultuře, doplněn i řadou historických faktů či tradovaných legend (včetně několika buddhistických džátak). Než jsem začal číst, lehké obavy ve mně vzbuzovalo, že autor v jiné knize (Život jako zázrak) prohlásil o tomto svém textu, že byl bohužel omezen dobou, v níž kniha vyšla, tj. komunistickou cenzurou. Nevím, jak by kniha vypadala nebýt tohoto omezení, ale i přes ně se jedná jednoznačně o jeden z nejlepších cestopisů jaké jsem četl. To vše navíc doplněno autorovými éterickými kresbami a kvaši. Velmi doporučuji.