Za svitu měsíce přehled
Jennifer Anton
Rozdělí je slib a pak jejich lásku možná navždy překazí druhá světová válka. Nina nestojí o tradiční život italské venkovanky. Jako dcera tvrdohlavé porodní báby je odhodlaná si o vlastním osudu rozhodovat sama. Pak však její bratr emigruje do Ameriky a ona matce slíbí, že ji nikdy neopustí. Když se do jejich horského městečka na krátkou chvíli vrátí kamarád z dětství Pietro, přeskočí mezi nimi jiskra. Ve stejné době pak Mussolini v zemi vyvolá politické napětí. Poté, co se Pietrův a Ninin vztah prohloubí, musí se Pietro znovu vrátit do práce v amerických uhelných dolech. Nina je rozpolcená mezi touhou se k němu připojit a mezi odpovědností vůči Itálii i vlastní matce. V době, kdy Mussoliniho fašisté uvrhnou celou zemi do chaosu a rodné městečko terorizují němečtí nacisté, se stane z každého dne souboj o přežití. Společná budoucnost s Pietrem začíná vypadat velmi nejistě, protože spolu ztratí kontakt, navíc Nininy sny o budoucím životě ohrožuje i nacistická okupace a nepřítel, kterému se musí postavit úplně sama… Italská sága o silných ženách, přežití a lásce.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2022 , JotaOriginální název:
Under the Light of the Italian Moon, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za svitu měsíce. Přihlašte se a napište ho.
Není to vůbec špatný příběh, ale na 5* to není. Vyprávění je takové ploché, kdyby šlo víc do hloubky, hodnotila bych vyšší známkou.
Jak už to tak bývá i tento historický román z prostředí Itálie byl plný emocí. Je hrozné co si lidé v období válek museli prožívat. Během čtení vám z očí skane nejedna slza.
Kaligrafie zlomu, Vražedná mysl a další knižní novinky (23. týden)
05.06.2022
Kniha Za svitu měsíce v seznamech
Dvě věci oceňuji na této knize. Za prvé, že je napsána podle skutečných událostí a osob, dokonce předků autorky. A za druhé, že se věnuje obyčejným lidem žijícím mezi válkami a za druhé světové války. Tím mi připomínala Slavíka od Kirstin Hannah.
Na druhou stranu mi tento příběh nepřipadal dostatečně poutavě napsaný. K postavám jsem si nedokázala vytvořit silnější vztah, emocionálně mě kniha nezasáhla tak, jak bych čekala. Navíc mě rušilo opravdu velké množství italských výrazů i celých vět a ačkoliv je na konci knihy slovníček, italštiny bylo tolik, že jsem se do něj neměla náladu tak často dívat.
A tak je pro mě tento příběh cenný spíše historickými událostmi v pozadí, protože z fašistické Itálie je toto moje první kniha. Také jsem se dozvěděla hodně o životě, zvycích a mentalitě Italů.